2019. márc.
19
  Sírva búcsúzott gazdáitól a menhelyre száműzött kutyus
Kategória: Állatvédelem - Közzétette: crafty
A kutya gazdái azért szabadultak meg tőle, mert a lakásuk alkalmatlan volt arra, hogy egy ekkora mozgásigényű kutyát befogadjon. Egy New York-i épület 18. emelete nem alkalmas egy kutyának, főleg ha a liftben más kutyákkal is találkozhat. Astra nem viseli jól a szűk tereket, de ha még egy másik kutyával is meg kell osztania az apró liftet, akkor teljesen kikel magából. A gazdik ezzel nem tudtak mit kezdeni, ezért két hónap után visszavitték a menhelyre ahonnan hozták.A végső búcsút Astra nagyon rosszul viselte. A menhely egyik dolgozója megörökítette a nehéz pillanatokat, amit ő is csak könnyes szemmel tudott végignézni. A kutyus először még reménykedve pillantott ki az ablakon, hátha gazdái visszatérnek, majd mikor rájött, hogy sosem látja viszont őket, összekuporodva sírt a kocsiban így beletörődve a sorsába ?

“Megértjük az örökbefogadók helyzetét is, egyszerűen csak nem ő volt a megfelelő család Astra számára.”A kutya fényképein mindenki láthatja,hogy mennyire megtudja viselni őket egy ilyen elválás és új helyre kerülés.
Ők érző és nagyon ragaszkodó lények,ezért felhívják a figyelmet arra,hogy mindenki csak kizárólag akkor vállalkozón egy kutya befogadására,ha azt nagyon átgondolta és erre bizonyosan alkalmas minden körülmény.Ugyan is egy ilyen tévedés nagyon megviselheti a kutyákat.

forrás:/zoozoo.hu/
2018. okt.
09
  Öreg kutyája a végét járta. Ekkor hatalmas hibát követett el. Sajnos a legtöbben ezt teszik velük...
Kategória: Állatvédelem - Közzétette: crafty
Szeretett háziállataink szenvedve halnak meg, mert ezt az alapvető hibát majdnem mind elkövetjük!
Egy állatorvost kérdeztek, hogy mi a legnehezebb a munkájában. Elmondta, hogy az állatok elaltatása.


Önmagában ez normális folyamat, hiszen beteg, öreg kedvencünket nem akarjuk szenvedni látni. Egy napon búcsút kell vennünk tőle.

Az állatorvos szerint ilyenkor a gazdik akaratlanul is elkövetik a legnagyobb hibát, amit ilyenkor lehet. Mind elbúcsúznak háziállatuktól, majd az altatás előtt elhagyják a termet, hogy ne lássák a szomorú pillanatot.

Az állatorvos elmondta, hogy ilyenkor a kisállat kétségbeesetten keresi a gazdáját, aki megnyugvást jelent a számára. Ha nem találja, nem simogatja ilyenkor egy ismerős kéz, akkor ezekben az ijesztő pillanatokban pánikba esnek.

Ezek az állatok félelmek között halnak meg zaklatottan, szemben azokkal, akikkel ott maradt a gazdája. Az orvos szerint ég és föld a különbség. Ezen múlik, hogy a kisállat békében hal-e meg!

A kép illusztráció (forrás: pikabu.ru)

forrás:/Blikk/newsner/
2018. szept.
11
  A kutyákat ért trauma rövidítheti az életüket
Kategória: Állatvédelem - Közzétette: crafty
Az életkor és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálják kutyákon a kutatók az ELTE Etológia Tanszékén, legfontosabb megállapításaik között szerepel, hogy az ebek várható élettartama a fajta és a méret mellett egyéb tényezőktől is függ, ilyen például a táplálkozás, az életmód vagy a genetika, valamint a kutyát élete során érő traumatikus események - olvasható az ELTE összegzésében.

Az ELTE Etológia Tanszékén folyó kutatás megállapításai között szerepelt, hogy a kutyák várható élettartama és az egészségben eltöltött évek száma a fajta és a méret mellett függ egyéb tényezőktől is, mint például a táplálkozás, életmód vagy a genetika. A beszámoló szerint az eredmények némelyike még a kutatókat is meglepte, például az, hogy a kutyát az élete során érő traumatikus események, mint a gazdaváltás, elveszés, menhelyre kerülés hosszú távú negatív hatásokkal járhat a kutya későbbi egészségére nézve.

A kutatók megállapították azt is: a magyar mintában a keverékek bizonyultak egészségesebbnek fajtatiszta társaiknál. A magyarországi fajtatiszta kutyák körében korábban bukkannak fel egészségügyi problémák, mint a keverékeknél. Emellett a legidősebb, 12 év feletti korcsoportban is nagyobb a keverékek aránya, mint a fiatalabbaknál, ami arra utal, hogy a fajtatiszták rövidebb ideig élnek, mint keverék társaik - olvasható az egyetem összegzésében.
Mint írják, az ELTE kutatói a világon elsőként elemezték a traumatikus események hosszú távú hatását a kutyák egészségére. Azok a kutyák, akik életük során valamiféle megrázó élethelyzetet éltek át, nagyobb valószínűséggel szenvedtek egészségügyi panaszoktól.

A gazdák beszámolói alapján ilyen következményekkel járhat, ha a kutya menhelyre került, gazdát váltott vagy megváltozott a család szerkezete (például születés vagy halál miatt), a kutya súlyos sérülést/elhúzódó betegségben szenvedett, esetleg elveszett.

Ha az eb több ilyen eseményt is átélt, a gazdák nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a kutya viselkedésén ezek a múltbeli események maradandó nyomot hagytak - olvasható az összegzésben.

A kutatás fő célja olyan módszertan kidolgozása, amely kutyáknál is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást, segíti a családi és munkakutyák egészséges élettartamának meghosszabbítását, és egyúttal az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárul - írják. A ELTE Szenior Családi Kutya Program részeként több mint száz idősödő, 8 évnél öregebb kutya életét követik figyelemmel a kutatók négy éven át.

forrás:/mti/

2017. jan.
16
  A városiasodás is hat az evolúcióra
Kategória: Környezetvédelem - Közzétette: crafty
Ez a változás pedig a növényeknél is megjelenik, ami viszont a mi jövőnket befolyásolja.
A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalán jelent meg egy érdekes tanulmány, amely az urbanizáció hosszú távú hatásait, legalábbis annak az evolúcióval kapcsolatos várható következményeit boncolgatja. Ebben a kutatók kifejtik, hogy a változások már most észlelhetők, a jövőben pedig komoly következményekkel kell számolnunk.


A Washington Egyetem részéről megnyilatkozó szakemberek a városiasodás hatásait 1600 esetben vizsgálták meg és vezették vissza egyértelmű módon az általunk kialakított környezetre. Ezen fenotípusos változások jóval könnyebben megragadhatók az urbanizált környékeken, illetve a nem kifejezetten városias, de az ember által módosított helyszíneken. Az örökölt jellemzők változása viszont az ökoszisztémára is visszahathat, ami idővel a mi életünket, sőt akár fennmaradásunkat is veszélyeztetheti.

Példaként említik, hogy a globális klímaváltozás miatt csak Nyugat-Európában 65 különböző vándormadár esetében korábban következik be a párzási időszak, az elektromos hálózat gerincét biztosító tornyokban felhasznált cink miatt több növény magjában megnövekedett a toleranciaszint.

A vízlépcsőkön való felfelé haladást lehetővé tévő halhágcsók a sebes pisztráng méretét befolyásolják, ami pedig szintén kihat a ragadozókra. Megjegyzik továbbá, hogy egy 2008-ban publikált francia anyag szerint a városias környezetben élő növények magjai nagyobbak lettek, így ugyanis megnőtt annak az esélye, hogy a szél csak nagyon rövid távolságra tudja azokat elhordani, vagyis gyakrabban landolnak a növényt körülvevő talajon, mintsem az attól szintén nem messze lévő aszfalton – a változás gyorsasága igencsak meglepte a kutatókat, akik akkor hasonló következtetéseket vontak le.A jövőre nézve egybehangzó vélemény, hogy újra át kell majd gondolni az élelemtermelést, a fertőző betegségek terjedésének megelőzését, ahol többek között a víztisztítás, a növényi magok széthordása, valamint a teljes tápláléklánc kérdése is felmerül érintettként.

forrás:/sg.hu/


2017. jan.
04
  A Mekong térségben 163 eddig ismeretlen fajt fedeztek fel tavaly
Kategória: Termeszetvédelem - Közzétette: crafty
A WWF legújabb jelentésében a 2015-ben, újonnan felfedezett fajokról számol be, amelyekre a Mekong vízgyűjtő területén bukkantak. A ma közölt adatok alapján 163 eddig ismeretlen faj él a területen, amelyek túlélése már felfedezésük pillanatába is kétséges.

Egy szivárványos fejű kígyó, egy sárkányszerű gyík és egy szalamandra, amelyik leginkább a Star Trek klingonjaira emlékeztet csak néhány példa a Mekong újonnan felfedezett fajai közül, amelyeket a ma kiadott WWF jelentés szerint, a duzzasztógátak, erőművek és a túlzott fakitermelés miatt már most a kihalás fenyeget. A friss dokumentum összesen 9 kétéltű, 11 halfaj, 14 hüllő, 126 növényfaj és 3 emlősfajt említ, amelyeket 2015-ben fedeztek fel és most kerültek először meghatározásra. (1997 és 2015 között a tudósok összesen 2409 új fajt fedeztek fel a Mekong vízgyűjtő területén.)

Köztük van egy világoskék színű gekkófaj Laoszból és egy nagyon ritka banánfaj Thaiföld északi területeiről, amely a gyors ütemben haladó erdőirtások miatt kritikusan veszélyeztetett.

A Mekong vízgyűjtő területe ad otthont a Föld legveszélyeztetettebb fajainak. Az olyan kritikusan veszélyeztetett állatok testrészei, amilyen a rinocérosz tülök vagy a tigrisek csontjai a feketepiacon gyűjtők kezébe vándorolnak, vagy a feltételezett gyógyhatásuk miatt, keresett csempészáruként kerülnek illegális forgalomba.

2016 júniusában a Thaiföldi vadvédelmi hatóságok razziáztak a Bankoktól nyugatra található Tigris Templomban. A felkapott turistalátványosság falai között tigriskölyök tetemekre, lefagyasztott maradványokra, bőrökre, formalinban tárolt tigris embriókra és más veszélyeztetett fajok tetemeire bukkantak, amelyeket a hivatalos szervek álláspontja szerint, minden bizonnyal a hagyományos kínai gyógyászat eszközeiként használtak volna fel. Jimmy Borah, a WWF Mekong élőhelyvédelmi programjának vezetője elmondta: „A Mekong területén újonnan felfedezett fajok azt mutatják, hogy még mindig számos, lenyűgöző új terület van a természetben, amelyek felfedezése sohasem tapasztalt meglepetésekkel szolgálhat. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy gondoskodjunk ezeknek a területeknek a védelméről, mielőtt még túl késő lenne.”A WWF idén közölt Élő Bolygó Jelentése szerint, ha a megszokott ütemben haladnak a folyamatok, akkor 2020-ig a halak, madarak, kétéltűek, emlősök és hüllők populációi az 1970-ben felmért állapot egyharmadára csökkenhetnek. A Mekong területe az illegális vadkereskedelme világhálózatának egyik kulcsfontosságú központja. „Számos gyűjtő hajlandó akár több ezer dollárt fizetni a legritkább, a legveszélyeztetettebb, legkiszolgáltatottabb fajok példányaiért, amelyeket általában épp ennek a régiónak a feketepiacáról szereznek be. Ezért fontos, hogy még inkább megerősítsük az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem elleni küzdelem jogi hátterét ” – tette hozzá Borah.


forrás:/sg.hu/

Oldal:  [1] 2 3 ... 64 65 66
Hírkategóriák