2010. okt.
08
  Menhely helyett, sintértelep
Kategória: Állatvédelem - Közzétette: fidelius
Fél év alatt több mint ezer kóborkutyát szállítottak be a Szatmárnémeti közelében, a Pusztadaróc és Szamosdara közötti országút mellett fekvő kutyamenhelyre,
melyet a Szatmárnémeti önkormányzattal szerződéses viszonyban lévő Mixt Service Kft. működtet tavaly december óta. A városnak korábban egy évig nem volt menhelye, a korábbit bezáratták, mivel az ottani körülmények nem feleltek meg az uniós előírásoknak. A megyeközponttól tizenkét kilométerre található menhelyre a sintérek az elmúlt hónapok során 1034 kutyát szállítottak be. Ebből huszonkettőt fogadtak örökbe az állatbarátok, míg harmincnyolc állatot a gazdáik kértek vissza. A többi kutyát, mivel senki nem jelentkezett értük, az állatmenhely alkalmazottai két hét után elaltatták. „Naponta tíz-tizenkét állatot gyűjtünk be a megyeközpont utcáiról” – tudtuk meg Balogh Józseftől, a cég vezetőjétől, miközben végigkalauzolt a menhelyen. Érkezés után minden egyes ebet a körzeti állatorvos megvizsgál, fertőtlenítést végez, aztán kerülhetnek be a menhelyre, a többi állat közzé. Az idősebb, beteg állatokat azonban már helyben elaltatják.

A menhelyen tisztaság uralkodik, az állatok részben a betonra letett deszkákon fekszenek, kutyaeledellel etetik őket és locsolócsővel mossák ki alóluk az ürüléket, amely egy belső csatornarendszerbe jut. Nemcsak keverék, hanem fajkutyákat is találunk a menhely lakói között: malamut, német juhász és rottweiler is be van fogva a telephelyre. Balogh saját elmondása szerint sajnálja az állatokat, de az utcákat meg kell tisztítani a kutyáktól, mert veszélyesek a lakosságra nézve, azonkívül, hogy harapnak, különböző betegségeket terjeszthetnek.

A cégtulajdonos elmondása szerint a lakosság nagy többsége támogatja a munkájukat, rendszeresen érkeznek bejelentések kutyákról, amelyek falkákba verődve támadnak meg kerékpárosokat, gyerekeket. A cég szerződésben áll egy bukaresti dögelszállító céggel, amely az elaltatott kutyák tetemeit Désre szállítja, és ott megsemmisítik.
Amint megtudtuk, az eutanázia két injekcióból áll, először az állat egy fájdalomcsillapító szert kap, ezután adják be neki az altatót. A kutyák örökbefogadása azonban pénzbe kerül, mert az új gazdi ki kell fizesse az állat féregtelenítését, és a beültetett mikrocsipet is, ennek az összege ötven lej. A polgármesteri hivatal kimutatást kap a befogott, örökbe adott, visszaszolgáltatott és elaltatott kutyák számáról, és ennek alapján fizeti ki a cégnek az ellátás és az orvosi felügyelet költségeit, amely 16 és 21 ezer lej között változik havonta.

Romániában még nincs elfogadva az állatvédelmi törvény, amely rendelkezne az eutanázia jogosságáról, avagy megtiltaná azt. Ennek hiányában egyik félnek sem adhatnak igazat a bíróságok, a törvény nem ítéli el azt sem, aki elaltatja a kutyákat, de az állatvédőkre sem szólhatnak rá, amikor tiltakoznak az ebek megölése ellen. Az állatvédők az eutanázia helyett az ivartalanítást javasolják, mert az így az utcára visszakerült állatok már nem agresszívek, ami a kóbor kutyákkal szemben a legfőbb ellenérv, és sokak szemében jogosulttá teszi a befogásukat.Szerző: Gozner Gertrud (kronika.ro)


Hozzászólás kikapcsolva
Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
Oldal:  1 2 3 ... 65 66 [67]
Hírkategóriák