2015. aug.
27
  Kutya-elsősegélynyújtó telefonos alkalmazást fejlesztettek
Kategória: Állatvédelem - Közzétette: crafty
Az egyedülálló applikáció elveszett kutyák megtalálásában, új eb örökbefogadásában, kutyabarát szállás és étterem keresésében és mostantól kutya-elsősegélynyújtásban is azonnali segítséget nyújt.Kutya-elsősegélynyújtásban segítő telefonos applikációt mutatott be a Vigyél Haza kutyakereső alkalmazás a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor együttműködésében szerdán.

Az egyedülálló applikáció elveszett kutyák megtalálásában, új eb örökbefogadásában, kutyabarát szállás és étterem keresésében és mostantól kutya-elsősegélynyújtásban is azonnali segítséget nyújt.
Az alkalmazás a kutya-elsősegélyről szóló oktatóanyaggal egészült ki, ami alapján a gazdik azonnali segítséget nyújthatnak bajbajutott vagy sérült állatoknak - tájékoztatta az alapítvány az MTI-t. Az alkalmazás szerdától tölthető le.

A Vigyél Haza kutyakereső alkalmazás két évvel ezelőtt mutatkozott be. Eddig 4711 felelős gazdi töltötte fel a rendszerbe saját kutyáját, hogy ha az netán elkóborolna, azonnal értesíthesse erről a közelben tartózkodókat. Több száz olyan házi kedvencet regisztráltak, amelyeket kóborolni láttak valahol a közelmúltban, valamint amelyeket megtalálójuk átmenetileg befogadott.

Az applikáció az örökbeadást is segíti: máig összesen 32 menhely, állatvédő szervezet regisztrálta jelenleg 1010 gazdira váró ebét.

forrás:/mti/
Hozzászólás kikapcsolva
Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
2015. júl.
22
  Vegyszer, avagy mitől csilloghat a gyümölcs?
Kategória: Életmód - Közzétette: Babba
szerző: Baba


Nem is gondolnánk, hogy az áruházakban található gyümölcsökön a csillogást vegyi anyagoknak vagy vegyi anyagok kombinációjának köszönhetjük. Mivel a gyümölcsöknek igen hosszú utat kell megtenniük ezért gombaölő szerekkel permetezik be őket.A vegyi anyagok elsősorban negatív bőrreakciókat váltanak ki, bár nincsenek kielégítő tanulmányok, hogy milyen hatással bírnak az emberi szervezetre. Egérkísérletekben bizonyos vegyi anyagok vesekárosodást, vagy jóindulatú szövetfelszaporodást idéztek elő, ami a rák megelőző állapota, illetve károsították a gyomor-béltraktus szerveinek DNS-ét. Hogyan kerülhetjük el a vegyszereket a déli gyümölcsökben?

Citrusok héja – mielőtt belereszelnéd a süteménybe
A déligyümölcsökkel nem csak sok vitaminhoz jutunk, de héjuk elfogyasztása esetén veszélyes vegyi anyagok is a szervezetünkbe kerülhetnek. A biotermék-vásárlástól eltekintve teljes mértékben nem, legfeljebb csak részben védhetjük ki ezeket.

A déligyümölcsök hosszú utat tesznek meg, míg elérnek a fogyasztóhoz, így fokozottan ki vannak téve a penészgombák támadásának. Ezért bevett módszer, hogy szüretelés után különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik a felületüket. Innen tehát az általunk ismert narancsok és a mandarinok csillogó fénye.

Cikkünkben körbejárjuk, milyen egészségügyi következményekkel kell számolnunk, ha ezeket a gyümölcsöket – különös tekintettel a leginkább érintett héjat – fogyasztjuk.

Mit tehetünk az ártalmak kiküszöbölése, illetve csökkentése érdekében? Milyen veszélyes anyagokról van szó?

A kérdéses gombaölőszerek egy csoportja az aromás szénhidrogénekhez tartozik: ilyen a bifenil (E230), az orto-fenil-fenol (E231), és a nátrium-orto-fenil-fenolát (E232). Gyakran használják még a célra a tiabendazolt (E233).
Közös bennük, hogy emberi egészségre gyakorolt – főleg a kumulatív – hatásukról mindez idáig nincsenek kielégítő vizsgálati eredmények. Viszont állatkísérletekben, továbbá a szerekkel nagy mennyiségben érintkező munkásoknál megfigyeltek különböző negatív reakciókat, elsősorban bőrreakciókat.

Ennél komolyabb probléma is lehet velük. Egy 2001-es japán tanulmányszerzői azt találták, hogy a tiabendazol egereknél vesekárosodást, a húgyhólyagban pedig hiper- és metapláziát okozott (jóindulatú szövetfelszaporodás, amely a rák megelőző állapotának számít). Egy másik, 2002-ben publikált, szintén japán vizsgálat szerint pedig, amely 39 különböző élelmiszer-adalékra terjedt ki, a bifenil, a nátrium-orto-fenil-fenolát, és a tiabendazol is károsította a kísérleti egerekben a gyomor-béltraktus szerveinek DNS-ét.

Szintén szüret után kezelik a déligyümölcsöket az imazalil nevű növényvédőszerrel, amelynél állatkísérletekben libabőrösséget, izomkoordinációs zavarokat, remegést, émelygést, hányást figyeltek meg. Egy 2001-es angol toxikológiai értékelés szerint a szer patkányoknál a máj kóros megnagyobbodását okozta, és megzavarta a pajzsmirigyműködést. Embereknél kontakt dermatitiszről (a bőrrel közvetlenül érintkező idegen irritáló anyagok által kiváltott bőrreakció) találhatók adatok.

Megemlítendő még a prokloráz nevű gombaölőszer, amelyet a brüsszeli Comité Scientifique de Toxicologie, Ecotoxicologie et l’Environnement (Toxicitási, Ökotoxicitási és Környezetvédelmi Tudományos Bizottság) egy 2004-es jelentésében „a belső elválasztású mirigyeket potenciálisan zavaró” hatású növényvédőszerek közé sorolt.

A képet bonyolítja az a tény, hogy ezeket az anyagokat általában kombinálva alkalmazzák, így hatásuk összeadódhat. Több helyen megemlítik például, hogy a tiabendazol és a bifenil, illetve a tiabendazol és az orto-fenil-fenolát kombinációja esetében fokozott a hólyagrák kialakulásának esélye.

Mely gyümölcsök és gyümölcsrészek érintettek?
Nem csak a narancsot, a mandarint, a citromot és a grépfrútot, de a banánt is kezelik az említett tartósítószerekkel. Az előbbieknél azonban a helyzet azért kritikusabb, mert ezeknek héját is felhasználjuk, mind iparilag, mind házilag: lekvárba, italba, teába, süteménybe kerül belőle. Szerencsére – egy potenciálisan allergizáló természetes anyag, a limonén miatt – a citrusokból iparilag előállított termékeken kötelező feltüntetni, hogy van-e bennük héj.

Szennyezett vagy sem?
Az érvényben lévő szabályozás szerint a citrusfélék felületi kezelésére használt gombaölőszerekről a vevőt tájékoztatni kell. Ennek előnyét persze legkönnyebben akkor élvezhetjük, ha olyan terméket vásárolunk, amely eredeti csomagolásban van. Máskülönben el kell kérnünk a szállítmányra vonatkozó hivatalos papírokat a forgalmazótól, ami könnyen belátható, hogy elég lehetetlen helyzetet teremthet vásárlás közben.
Az aromás szénhidrogének régen az engedélyezett élelmiszer-adalékok kategóriájába tartoztak, ennek köszönhetően rendelkeznek E számmal. Egy 2003-as EU-ajánlás azonban megváltoztatta a státuszukat, és a növényvédő szerek közé sorolta őket. A gyakorlatban egyelőre mindez mit sem változtat a helyzeten: mivel a citrusgyümölcsök felületi kezelése továbbra is engedélyezett, a fogyasztók tájékoztatására új jelölést azonban még nem vezettek be, a csomagoláson ma is gyakran élelmiszer-adalékként és E számmal tüntetik fel őket.

Mivel az imazalil és a prokloráz egyértelműen a növényvédő szerek kategóriájába sorolható, és E számuk soha nem is volt, a nevükkel szerepelnek. Egyedül a banán lehet kivétel: ott például nem kötelező feltüntetni, hogy tiabendazollal kezelték, valószínűleg azért, mert ennek a gyümölcsnek a héját nem szokás elfogyasztani.

Mielőtt azonban illúzióink lennének, hogy egykönnyen találunk kezeletlen déligyümölcsöt, álljon itt néhány adat egy 2005-ös hivatalos kormányzati jelentésből az Egyesült Királyságból.
A Government Pesticides Residue Comittee (növényvédőszer-maradványokat vizsgáló kormánybizottság) minden vizsgált narancsban talált szermaradványokat.

Ezek mennyisége az esetek több mint egyharmadában túllépte az EU és az Egyesült Királyság által engedélyezett határértékeket. Az imazalil esetében például a minták 79%-áról állapították meg ez utóbbit.

Nálunk se jobb a helyzet, ugyanis pár évvel később az összes Magyarországon vizsgált citromban és grapefruitban találtak szermaradványt. Valószínűleg mára sem javult a helyzet…
Ennek ellenére a bizottság által kibocsátott állásfoglalás szerint nem kell aggódni az esetleges negatív egészségügyi hatások miatt. A PAN (Pesticide Action Network) nevű szervezet erre azzal a figyelmeztetéssel válaszolt, miszerint a kormányzati álláspont mögött az a nyilvánvaló feltevés áll, hogy az emberek nem fogyasztják el a narancsok héját, amelyben a mérgező vegyszerek nagy része felhalmozódik.

Mit tehetünk?
• Vásároljunk bio terméket! A legkézenfekvőbb megoldás. „Mindössze” annyi vele a probléma, hogy bio déligyümölcsöket általában nehéz és költséges beszerezni, hiszen épp a hosszú szállítási idő és a fokozott penészesedési hajlam miatt elég kényes a minőségmegőrzésük.

• Mossuk meg jó alaposan! Ez a tanács nem csak akkor áll, ha a héjat is el akarjuk fogyasztani, hiszen a hámozásnál könnyen a kezünkre, vagy a gyümölcs húsára kerülhetnek a szermaradványok. Akár citrusról, akár banánról legyen tehát szó, bármilyen furán hangzik is, evés előtt mossuk meg jó alaposan a gyümölcsöt, majd a kezünket is! Ha bevállaljuk, hogy felhasználjuk a nem ökológiai termesztésből származó citrus héját, ez a művelet még fontosabb. Egy amerikai kutatás szerint például a tiabendazol 50-75%-a volt eltávolítható a citromokról habzó anyaggal történő lemosással.

Külföldön kaphatóak kifejezetten zöldség- és gyümölcsmosásra kifejlesztett lemosószerek. Ezek hiányában megteszi a következő házi praktika is: 2 percre áztassuk be a gyümölcsöket almaecetes vízbe, majd sikáljuk le egy kefével. Végül folyóvíz alatt jó alaposan öblítsük át. Tudnunk kell azonban, hogy mivel a kérdéses anyagok fokozatosan beszívódnak a héjba, sőt, még a gyümölcs húsába is, teljes eltávolításukra nincs lehetőség.

• Dobjuk ki a csomagolópapírt! Mivel a jobb hatás érdekében a legtöbbször ezt is átitatják a szerekkel, ne használjuk fel, és főleg ne engedjük, hogy a gyerekek játszanak vele. Dobjuk ki, és mossunk kezet utána!

• És végül: ha teljesen biztosra akarunk menni: ne használjuk fel, ne együk meg a héjat!

forrás:/antalvali.com/

2015. máj.
17
  Milyen betegséget jeleznek a ráncaid?
Kategória: Életmód - Közzétette: Babba
szerző: Baba

Mindenki megráncosodik, de nem mindenki ugyanúgy. Van, aki a szarkalábakkal küzd, más a keserű redővel a szája mellett. Ha megtudjuk, mit jeleznek a ráncaink, és kiküszöböljük őket, el is halványíthatjuk őket.

Íme az arctérkép értelmezése:

A régi kínai orvosok mindig azzal kezdték a beteg állapotának felmérését, hogy alaposan megvizsgálták az arcát. Nem véletlenül, ugyanis minden túlzottan ráncos rész valamilyen betegségre utal.

1. A vízszintes ráncok a homlokon elsősorban a stresszt jelzik. Lazíts, el fognak tűnni.
2. A két szemöldök közti függőleges haragráncok a baloldalon gyenge májműködést jeleznek. Érdemes odafigyelni az alkoholra, gyógyszerekre, amit szedsz.
3. Ugyanez a jobboldalon a lépműködés gyengeségére utal,
4. Ránc az orrnyergen: alacsony libidó, allergiára való hajlam.
5. Szarkalábak: rossz látás, májproblémák jelei lehetnek.
6. Szem alatti karikák: vesegondok, vízvisszatartás, keringésiproblémák.
7. Petyhüdt orca: emésztési problémák.
8. Piros orr: szívproblémák.
9. Száj melletti mély ránc: a nemi szervek problémáira utal, meddőségre.
10. Túl erős nevetőránc: cukorbaj, hasnyálmirigy gondok.
11. Száj fölötti kis ráncok: nem szexelsz eleget, vagy csak dohányzol!
12. Foltos ajkak: bélproblémákat jelez.
13. A toka vagy csak túlsúlyt vagy pajzsmirigy betegséget is jelez.
14. Karika az írisz körül: magas koleszterinszint.
15. Kiálló erek a halántékon: magas vérnyomás.
16. Ránc a száj alatt: túl magas libidó vagy rossz kedv jele lehet.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Erre figyelmeztet a körmöd! 8 elváltozás, amit ne vegyél félvállról!

Van néhány olyan köröm által közvetített egészségügyi figyelmeztetés, amim érdemes elgondolkodnod.Az első benyomáshoz a szép haj mellett hozzátartozik a szép, ápolt kéz is. Aki ilyen kacsóval rendelkezik, jogosan büszke rá. De az elszíneződések, elváltások nemcsak esztétikai hibát jeleznek, hanem az egészségi állapodat is tükrözik. Megvan a jelentése a foltoknak, elszíneződésnek, berepedéseknek is.

1. Száraz, törékeny köröm
• Pajzsmirigy-betegség
• Vérszegénység
• Gomba

Ha a körmöd minősége a „normálisról” rendkívül szárazzá, törékennyé válik, vérszegénységre és pajzsmirigy-problémára utalhat. Nem árt a hormon szintedet is ellenőrizni. Ugyancsak szárazzá teheti a körmöt a szervezetedben lévő gomb is.

2. A köröm elszíneződése
• Gomba
• Cukorbetegség
• Máj, vese, szív, vagy tüdő állapota
• Lymphedema (nyirokrendszeri probléma)

A gombák az elsődleges okai a köröm elszíneződésének – az esetek mintegy 50 %-ában. De ugyanígy okozhatja a köröm színének megváltozását a cukorbetegség, vagy a máj, a vese, a szív vagy a tüdőbetegségek fennállása. (Az egészséges köröm halvány rózsaszín, fehéres félholddal.)

Elszíneződések és okaik
• zöld = bakteriális fertőzés
• vörös csíkok a körömágyban = szívbillentyű fertőzés
• kékes = alacsony oxigénszint a vérben
• fénytelen = A-vitamin-hiány
• fehér = a májbetegségre, (hepatitis), illetve vérszegénységre utal
• sötét sávok tetején = öregedés és a pangásos szívelégtelenség
• Sötét vonalak a köröm mellett = végtagokon kialakuló melanoma (bőrrák)

3. Berepedések, törések
• Folsav-, C-Vitamin-, vagy fehérje-hiány
• Krónikus alultápláltság
• Pikkelysömör

Nem megfelelő kézhidratálás esetén a körmeid kiszáradnak és töredezni kezdenek. Csakúgy, ha gumikesztyű nélkül takarítasz, és maró vegyszerek, sőt, az acetont tartalmazó körömlakklemosók is károsíthatják a körmödet. A töredezett körmök azonban súlyosabb gondokra is utalhatnak. A berepedezett köröm jelezhet C-vitamin, vagy fehérje-hiányt. Gyakran ártalmatlan körömgyökér-sérülések okozzák a köröm mély, hosszanti berepedését vagy betörését, de szervi panaszok is állhatnak a probléma mögött. A körömsérülés jelenthet elégtelen vérkeringést, az ízületi gyulladások vagy a pikkelysömör mellékhatásaként is előfordulhat.

4. Megvastagodott köröm
• Egyenletesen megvastagodott körmök = tüdőbetegség
• Vastag, egyenlőtlen körmök = gombás fertőzés
• Vastag, osztott körmök = pajzsmirigy-betegség és ízületi gyulladás
• Szokatlan vastagság = keringési problémák

A megvastagodott köröm nem erős körmöt jelent, a kettőt el kell választani. Ha gyógyszert szedsz, és a körmöd hirtelen megvastagodik, az a fenti tünetek mellett allergiás reakciót is jelenthet. Sőt, egyes szívbetegségeket is ez a jelenség kísér: megvastagszik, megnagyobbodik, jobban kidomborul a köröm, mert nem megfelelő a szövetek oxigénellátása. Megdurvulhat és megvastagodhat a köröm az ujjcsonttörés, égés, fagyás mellett különböző gyulladásos és vérkeringési zavarok következtében is.

5. Homorú (kanál) alakú köröm
• Vashiányos anemia
• vasfelszívódási probléma
• pajzsmirigy alul működése

Ha a körmöd vagy körmeid vége kanálszerűen felfelé pöndörödik, jelentheti azt, hogy túl kevés a körmödben a keratin, azaz a hámsejtek rostjait alkotó fehérje. Ugyanakkor a kanálhoz hasonlító köröm jelezhet vashiányt, pajzsmirigy alul működést, és májjal kapcsolatos problémákat.


6. „Gerincek”, megvastagodott rétegek a körmön
• Ízületi gyulladás
• Vashiány
• Lupus (piros vonal a körmök alján)

A körmön megjelenő megvastagodott „gerincek” egyértelmű jelei8 annak, hogy valami elváltozás történik a szervezetben. A körmök felületének simának kell lennie. Ha te már elmúltál hatvan éves, akkor ezek a barázdák a kor természetes velejárói. Ha azonban fiatal vagy, mindenképpen utána kell járnod, hogy megtudd, mi zajlik a „mélyben”.

7. Kisebb köröm „horpadások”
• Pikkelysömör
• Az alopecia areata- hajhullás (egy előre nem látható autoimmun bőrbetegség)
• Kötőszöveti betegség
• Cink-hiány

A haránt barázdák ekcémára, bőr- és körömgyulladásra, fertőző betegségre, cink-hiányra utalhatnak.

8. Körömre növő bőr
Az ón az idegrendszerre hat, e nyomelem szűkös voltára a körmükre növő bőr utalhat. Olykor az is jellemző, hogy az ember hajlamos minden látszólagos ok nélkül elejteni a tárgyakat.

forrás:/Kiskegyed/

2015. máj.
11
  A levendulaillat erősíti az emberek közötti kölcsönös bizalmat
Kategória: Életmód - Közzétette: crafty
Az aromaterápiát alkalmazók tisztában vannak vele, hogy az illóolajok megváltoztathatják a hangulatunkat, a gondolkodásunkat, a pszichikai vagy a fizikai jóllétünket.

“A kölcsönös bizalom a társadalmak "ragasztóanyaga". A személyek közötti kölcsönös bizalom nélkülözhetetlen eleme a társadalmi együttműködésnek, adás-vételnek, egyezségeknek” – mondja Sellaro, a kutatásvezető.
Amikor a levendula illóolajjal kísérleteztek, a résztvevők egy csoportját levendula, a másik csoportot borsmenta aromaolaj hatásának tették ki. Ezután a kísérleti személyeket egy olyan játékba vonták be, amelyben mérni lehet, mennyire bízik az egyik személy a másikban.
A ‘megbízó’ kapott 5 eurót, és szabadon dönthetett afelől, hogy a pénzből mennyit ad a ‘megbízottnak’. A megbízó majd prémiumot kap, ha a megbízottja elegendően nagy összeget térít vissza neki. Itt a megbízotthoz kerülő pénz mennyisége méri a kölcsönös bizalmat.

A kísérleti személyek lényegesen több pénzt adtak a másik személynek, ha levendula-illatnak voltak kitéve, mintha borsmentának…

“Kutatási eredményünk komoly megfontolást érdemel olyan szituációkban, ahol a személyek közötti bizalom a főszereplő. A levendulaillat például segíthet annak, aki autót akar eladni, megteremteni a bizalom légkörét, vagy egy élelmiszerboltban arra rávenni a vásárlót, hogy többet vásároljon, több pénzt költsön. A sportpszichológiában is meglehet a szerepe a levendulaillatnak: segíthet fokozni az egymás iránti bizalmat, karban tartani a csoportszellemet, mondjuk futball vagy röplabda mérkőzések előtt.”

forrás:/facebook/
2015. máj.
06
  Életeket mentett Nepálban a volt kóbor kutya
Kategória: Állatvédelem - Közzétette: crafty
Megmentették az életét, most ő ment életeket. Mentőkutya lett abból a kóbor ebből, akit majdnem elaltattak. Most túlélőket keres Nepálban.

Hatalmas földrengés sújtotta Közép-Nepált a közelmúltban. Akkor a Peace Winds Japan nevű non-profit szervezet mentőcsapata is a helyszínre érkezett két speciálisan kiképzett kutyával, hogy segítsenek túlélőket keresni a romok alatt.

Figyelemre méltó az egyik mentőkutya története, akit Katmanduba küldtek. Egykor őt is megmentették. Jumenoszuke ugyanis kóbor eb volt, akit Hirosimában el akartak altatni.

A kutyusnak azonban szerencséje volt, hiszen a Hirosima székhelyű Peace Winds nevű szervezet az utolsó pillanatban örökbe fogadta. Japánban az állami menhelyre került állatok több mint 80 százalékát elaltatják, általában gázzal vetnek véget életüknek. 2010-ben például több mint 204 ezer állatot altattak el az országban. Ebből 52 ezer kutya volt, többségük pedig macska. Csupán 29 ezer állat talált új gazdára. Azért ilyen alacsony az örökbefogadások aránya, mert az emberek általában nem szívesen fogadnak be idős állatot – mondta a Tokiói Állatvédő és Konzultációs Központ munkatársa a Japan Times-nak.

Azonban vannak szervezetek, melyek tesznek ez ellen. Kumamotóban például nemcsak hogy segítik az állatok örökbefogadását, de igyekeznek visszaszorítani a menhelyre kerülő állatok számát. Oktatással egyéni felelősségvállalásra ösztönzik a tulajdonosokat. Kumamoto város példáját követve a Peace Winds is programot indított azzal a céllal, hogy nullára csökkentse a kivégzett állatok számát Hirosimában.

Jumenoszuke is ennek köszönheti életét. Így lett az egykori kóbor kutyából mentő- és kereső kutya, aki hőstetteiről lett híres Japánban. Az újságok tavaly címlapon mutatták be erőfeszítéseit és hőstetteit egy hirosimai földcsuszamlás után.(Fotó:PWJ, Twitter)

Egyik kutyatársával és hat 6 emberi mentővel Jumenoszuke Nepálba repült a múlt héten: szinte azonnal a katasztrófa után útnak indultak, hogy túlélőket mentsenek a romok alól.


A Peace Winds Japan egy olyan szervezet, amelynek fő profilja a humanitárius segítségnyújtás természeti katasztrófák esetén, szegény területeken, illertve különböző konfliktusok idején. Mindemellett persze segítenek az állatoknak is, akik, mint láthatjuk, azzal hálálják meg ezt, hogy segítenek az embereken. Ha többet akar tudni róluk, látogassa meg honlapjukat.

forrás:/globoport.hu/

Oldal:  1 2 [3] 4 ... 64 65 66
Hírkategóriák