2015. máj.
11
  A levendulaillat erősíti az emberek közötti kölcsönös bizalmat
Kategória: Életmód - Közzétette: crafty
Az aromaterápiát alkalmazók tisztában vannak vele, hogy az illóolajok megváltoztathatják a hangulatunkat, a gondolkodásunkat, a pszichikai vagy a fizikai jóllétünket.

“A kölcsönös bizalom a társadalmak "ragasztóanyaga". A személyek közötti kölcsönös bizalom nélkülözhetetlen eleme a társadalmi együttműködésnek, adás-vételnek, egyezségeknek” – mondja Sellaro, a kutatásvezető.
Amikor a levendula illóolajjal kísérleteztek, a résztvevők egy csoportját levendula, a másik csoportot borsmenta aromaolaj hatásának tették ki. Ezután a kísérleti személyeket egy olyan játékba vonták be, amelyben mérni lehet, mennyire bízik az egyik személy a másikban.
A ‘megbízó’ kapott 5 eurót, és szabadon dönthetett afelől, hogy a pénzből mennyit ad a ‘megbízottnak’. A megbízó majd prémiumot kap, ha a megbízottja elegendően nagy összeget térít vissza neki. Itt a megbízotthoz kerülő pénz mennyisége méri a kölcsönös bizalmat.

A kísérleti személyek lényegesen több pénzt adtak a másik személynek, ha levendula-illatnak voltak kitéve, mintha borsmentának…

“Kutatási eredményünk komoly megfontolást érdemel olyan szituációkban, ahol a személyek közötti bizalom a főszereplő. A levendulaillat például segíthet annak, aki autót akar eladni, megteremteni a bizalom légkörét, vagy egy élelmiszerboltban arra rávenni a vásárlót, hogy többet vásároljon, több pénzt költsön. A sportpszichológiában is meglehet a szerepe a levendulaillatnak: segíthet fokozni az egymás iránti bizalmat, karban tartani a csoportszellemet, mondjuk futball vagy röplabda mérkőzések előtt.”

forrás:/facebook/
Hírkategóriák