2013. máj.
25
  Húszezer kutya érkezett Budapestre
Kategória: Hirek - Közzétette: e107
szerző:BabaTöbb mint húszezer kutya lesz Budapesten a hét végi Kutya Világkiállításon. A rendezvényre 70 országból érkeznek kutyák, és számos olyan ritkaság is látható lesz, amiből egyetlen példány sincs Magyarországon.

Peruból, Elefántcsontpartól, Japánból és Ausztráliából is érkeznek kutyák a csütörtökön kezdődő budapesti Kutya Világkiállításra.

A legnagyobb kutyás szépségversenyre 18 ezer nevezés érkezett, de a számos kísérőrendezvénnyel együtt összesen körülbelül 25 ezer kutyát várnak Magyarországra.

A legnépszerűbb fajta az amerikai staffordshire terrier 420 nevezéssel, míg például golden retrieverből 271-et neveztek, német juhászkutyából pedig csak 44-et.

A Magyar Ebtenyésztők Országok Egyesületének kiállítására 21 fajtából csak egyetlen példányt neveztek, és számos olyan fajta van még, ahol 10-nél kevesebb az indulók száma.

A magyar fajtákból szép számmal érkeztek nevezések, vizslából lesz a legtöbb, összesen 157, míg erdélyi kopóból a legkevesebb, 61.
Az igazi ritkaságok közé tartozik például a koreai jindo kutya, melyet 2005 óta ismer el a kutyások nemzetközi szervezete, az FCI. Ez az ősi vadászkutya a dél-koreai Jindo szigetről származik. Hazájában nemzeti kincsnek számít, ezért nagyon nehéz Koreából jindo kutyához jutni. Eredetileg szarvas- és vaddisznó-vadászatra tenyésztették ki őket, de a legendák szerint egyszer három jindo egy szibériai tigrist is megölt. A koreaiak kísérleteztek a rendőrségi és katonai alkalmazásukkal, de beszámolók szerint túl erősen kötődnek első gazdájukhoz (a munkakutyáknál gyakran előfordul, hogy gazdát kell váltaniuk), és visszaszöknek hozzá, ha például elhagyja a katonai szolgálatot. Hűségükről több anekdota is szól. A kiállításon induló egyetlen koreai jindót május 16-án lehet majd megtekinteni a világkiállításon.

forrás:/origo.hu/

Hírkategóriák