2015. jan.
12
  Közterületen is tartható kutya
Kategória: Állatvédelem - Közzétette: fidelius
szerzõ:Babos Krisztina

Bár egy helyi szabályzat szerint nem lenne szabad kutyaházat közterületre tenni, az állatvédelmi törvény megengedi ezt, tehát nem tiltható meg, hogy valaki kóbor állatot gondozzon.

Mivel Szatmárnémetiben nem megoldott a kóbor kutyák által jelentett probléma, állandó a vita azok között, akik sajnálják az utcán csellengő jószágokat, illetve akik nem szeretik az állatokat, vagy épp félnek tőlük. A napokban a 16-os negyedbeli Brânduşa utcában számolt fel a helyi rendőrség egy bejelentés nyomán egy kutyaházat, melyet másnap — az ól gazdájának kérése nyomán — visszaadtak.
Mint megtudtuk, az eb, mely számára a kuckót kihelyezték, nagyon öreg, foga sincs már, az egyik környékbeli hölgy pedig megsajnálta a több mint 11 éve ott élő állatot, ezért vett neki egy faházikót. A kutya egyébként ivartalanítva van, veszettség elleni oltást is kapott, harapni pedig akkor sem tudna, ha akarna, hisz olyan idős már, hogy elvesztette a fogait. A környékbeliek szerint, akik egyébként rendszeresen etetik az ebet, a Titi, Benji, Bundás és a Lajka névre egyaránt hallgató kutya a taxiparkoló melletti üzletek előtt üldögél naphosszat, mintha várna valakit.

Közel százan írták alá egyetlen nap alatt az öreg kutya érdekében született indítványt

„Ez az állat legalább 15 éves már, nehezen viseli a hideget, ezért döntöttünk úgy karácsony előtt a lányommal, Barbival, hogy vásárolunk neki egy kis kuckót” — magyarázta Gergely Imola, aki pár nap múlva azonban arra ébredt, hogy a kutyát kidobták a házból, és az ólat elszállította a helyi rendőrség. Mint elmondta, sikerült elérnie, hogy visszaadják a házat, azonban kilátásba helyezték, hogy megbüntetik, mivel a rendőrség szerint valaki panaszt tett, ezért kötelesek fellépni a közterületen levő illegális építmény miatt. Az ólat ezután a zöldövezet helyett az ott lévő élelmiszerüzlet mögé költöztették, miután a bolt vezetője ebbe beleegyezett.

Tegnap reggeli ottjártunkkor épp felbukkant a körzeti járőr, aki elismerte, rend van az ól körül, ételmaradék sincs szétszórva, azonban hozzátette: ha ismét reklamálnak, nekik lépniük kell. Maria Ardelean, a nagykárolyi Puffi Állatvédő Egyesület elnöke azonban nem ért ezzel egyet, mint érdeklődésünkre elmondta, a helyi tanács szabályzatánál erősebb az állatvédelmi törvény, mely igenis megengedi, hogy egy utcán élő kutya számára közterületen házikót helyezzenek ki, amennyiben van olyan személy, aki vállalja, hogy gondozza az állatot. Hozzátette: a házikó esztétikus kell legyen, melynek környékét tisztán kell tartsák, és — természetesen — ez csakis szelíd állatokra érvényes, melyek esetén kizárt, hogy ok nélkül emberre támadnak.

Gergely Imola tegnap, az említett jogszabályra (2005/2004-es törvény) hivatkozva, írásos beadványban fordult a helyi rendőrséghez, kérve, hogy vizsgálják felül a kutyaház felszámolására vonatkozó felszólítást. Az igénylés nyomatékosítása érdekében pedig aláírásgyűjtésbe kezdett a környéken, és egy nap alatt nem kevesebb, mint 96-an látták el kézjegyükkel a javaslatát.

forrás:/szfu/
Hozzászólás kikapcsolva
Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban