2012. márc.
05
  Epéjükért tenyésztik a medvéket Kínában
Kategória: Termeszetvédelem - Közzétette: Erno
szerző:Baba

Több mint száz újságírót volt kénytelen a területére engedni az a kelet-kínai gyógyszeripari vállalat, amely epét vesz le élő medvékből, és emiatt riporterek és állatvédők támadásainak kereszttüzében áll.A szóban forgó vállalat Fucsien (Fujian) tartományi medvefarmján jelenleg mintegy 600 állat él, számuk évente több mint 100 boccsal növekszik. A szakemberek szerdán élőben mutatták be, hogyan is vonják ki az értékes gyógyszeralapanyagot a medvéből.
Kínai sajtójelentések szerint a ketrecben lévő medvének a hasán vágást végeznek, amelybe egy 8 centiméter hosszú csövet helyeznek. Ezen keresztül mintegy 100 milliliter epét szívnak le, majd a csövet eltávolítják, fertőtlenítik a metszés helyét és ellátják a sebet.
A tudósításokból ugyanakkor az is kiderült: az újságírók a bemutató ideje alatt nem készíthettek fénykép- vagy videofelvételeket, illetve azt követően nem tehettek fel kérdéseket.

A Kujcsentang (Guizhentang) nevű vállalatról azóta jelennek meg kritikus írások, hogy hogy pár héttel ezelőtt bejelentette elsődleges tőzsdei kibocsátásának (IPO) tervét. Ennek hallatán állatvédők arra következtettek, hogy a cég bővíteni kívánja epegyűjtő tevékenységét, amit a vezetőség meg is megerősített.
A befolyó tőke függvényében az állatok számát 1200-ra szeretnék növelni, ami azt jelenti, hogy epetermelő kapacitásukat 4 tonnára emelhetnék. A cégnek egyébként épp egy évvel ezelőtt már az első tőzsdére kerülési kísérlete - hasonló bírálatok miatt - kudarccal végződött, s az interneten most is sokan tesznek felhívásokat a terv meghiúsulása érdekében.
A jelek szerint a medvefarm imázs-javító célzattal történő megnyitása nem hozott áttörést, ráadásul az egyik fő kritikus, a hongkongi székhelyű AAF állatvédő szervezet az eseményre nem kapott meghívót.
"Mindegy, hogy mi lesz az eredmény, a vita maga jelentős előrelépés, mivel mind többen törődnek az állatokkal és vesznek részt a felügyeleti, ellenőrző tevékenységben" - mondta Sang Csing (Shang Jing) a Kínai Gyógyszerészeti Egyetem professzora a Hszinhua hírügynökségnek. Sang reméli, hogy a hasonló esetek elősegítik az állati eredetű gyógyszereket helyettesítő alternatív megoldások kutatását is.Más szakemberek az eset kapcsán a hagyományos kínai gyógyászat és gyógyszeripar védelmére keltek, mondván a medveepe gyógyászati értékét tekintve nem helyettesíthető. A közelmúltban a tradicionális kínai gyógyászat szakmai szövetsége tartott ez ügyben tájékoztatót azzal a céllal, hogy igazolják: a medvéken végzett beavatkozás nem okoz fájdalmat. "A medveepe levétele olyan könnyű, természetes és fájdalommentes, mint egy csap megnyitása. A műtét után a medvék boldogan játszanak tovább" - hangoztatta Fang Su-ting (Fang Shuting) a szervezet vezetője.
A kínai internetezők tömegesen vonták kétségbe, hogy Fang valóban a medve helyébe tudja képzelni magát, mások profitéhséggel vádolták a vállalatot, megint mások csak egyszerűen az "embertelen" beavatkozás miatt háborodtak fel.

Kínában 68 hivatalosan működtetett medvefarm létezik, területükön 10 ezer állattal. Közülük 6000-8000 egyed van 3 év és 100 kilogramm súly felett, ezek alkalmasak az epe kivonására. A medveepe közel 3000 éve olyan hagyományos kínai gyógyszerek alapanyaga, amelyekkel szem- és májbetegségeket kezelnek; méregtelenítő és lázcsillapító hatása van.

Forrás: MTI/ ktp/ kut