:: Fórumok :: Vegyes :: érdekességek

<< Előző téma | Következő téma >>
Fénnyel festett kövek
Moderátorok: Erno, fidelius, Babba, crafty
Szerző Üzenet
Vicus
cs márc 29 2012, 05:21

Regisztrált tag #16
Regisztrált: sze ápr 20 2011, 05:07
Üzenetek: 103
Talán furcsának tűnhet, de a kövek megörökítéséhez az éjszakát választottam.
A csekély mesterséges fény titokzatossá teszi a sziklákat, a fény ecsetjével pedig
előcsalogathatom e kövek sejtelmes voltát és meseszerűségét. Képeim rég letűnt
korok kőbe zárt törté­neteit is feltárják az olvasó előtt.

Írta és fényképezte: Radisics Milán
Geológia: Juhász Árpád

Minden kőzet tanú, Földünk történeté­nek tanúja. A kövek egyben szobrok is, a köröttük
zajló események szobrai. Csakhogy alakjukat nem az ember véste-faragta ki, hanem
évmilliók szélviharai, földrengései, lávakitörései, jégkorszakai. Azok a kövek már akkor
ott maga­sod­tak, amikor az ember áldozatot mutatott be előttük isteneinek. Más szirtfokok
birtoklásáért kegyetlen harcot vívott, erődítménynek hasz­nálta, bombákkal szaggatta a sziklákat.
A kövekből házakat, templomot emelt, utakat burkolt.

Minden kőnek megvan a maga története, csak elő kell varázsolni titkait. Ha sikerül, sok mindent
megsúghat nekünk. A tudós mikroszkóppal val­latja kristályszerkezetét, a szobrászok vésővel
és kalapáccsal formálva próbálják kibontani a kőből a gondolatot, amelyre a természetben talált
szűz tömb ihlette őket. Én fénnyel dolgozom.

Furcsának tűnhet, de a kövek megörökítéséhez az éjszakát választottam. A csekély mester-
séges fény titokzatossá teszi a sziklákat. Ha lámpákkal világítom meg „modelljeimet”, kedvemre
emelhe­tem ki vagy tüntethetem el jellegzetes vagy finom részle­teiket. Ha pedig hosszabb
expozíciós időre állí­tom állványra tett gépemet, s ezalatt több­ször villantok a vakukkal vagy
moz­gatom a lámpákat, akkor a fény ecsetjével előcsalogathatom e kövek sejtelmességét,
meseszerűségét.

kaptárkövek

Írta és fényképezte: Radisics Milán
Geológia: Juhász Árpád

.
Az akadályok nem törhetnek meg, hogy továbblépjek...
Vissza az elejére

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF