:: Fórumok :: Életmód :: éljünk egészségesen
 
<< Előző téma | Következő téma >>
édenkert az óceánon
Moderátorok: Erno, fidelius, Babba, crafty
Szerző Üzenet
Vicus
cs szept 15 2011, 10:29

Regisztrált tag #16
Regisztrált: sze ápr 20 2011, 05:07
Üzenetek: 103
A mintegy ezer mérföldre Kelet-Afrika partjaitól, Madagaszkártól északra,
az Indiai-óceánon található Seychelle-szigetek 34 gránitmagos korallszi-
getből és hatvannál is több korallszirtből álló csoport, amelynek összterülete
405 km2. Körülbelül nyolcvanezer ember lakja: zömükben kreolok, malájok,
kínaiak és indiaiak.
Régebben Mahé-szigetekként volt ismert, most a szigetcsoport legnagyobbika
viseli ezt a nevet. A korallpadból kiemelkedő szigetek legmagasabb pontja
988 méter. A klíma trópusi, a hőmérséklet az esztendő minden időszakában
26–29oC között mozog.



Bár a szigetek mellett már Vasco de Gama is elhajózott, igazi felfedezőjük
Lazare Picault francia hajóskapitány volt 1742-ben, aki megbízója, a
mauritiusi kormányzó neve után Labourdonnaye-szigeteknek keresztelte
őket, és a francia király nevében legott birtokba is vette azokat. A francia
telepesek végül aztán Jean Moreau de Séchelles-ről (1690–1760), XV. Lajos
pénzügyminiszteréről nevezték el a szigetcsoportot. 1794-ben egy angol
hajóhad foglalta el a szigeteket (jóllehet hivatalosan csupán 1814-ben került
a birtokukba), ám ennek dacára a francia maradt a szigetlakók nyelve.
1898 óta koronagyarmat, s 1903-tól önálló kormányzóság, ma
Seychelle Köztársaság.



E szigetcsoport földünk legnagyobb, korallokból felépült szigetvilága,
három legnagyobb szigete Mahé, Praslin és La Digue. Tengerpartjai
gyönyörűek, finom, fehér homokosak, s leginkább érintetlenségével
vonzza a turistákat, hiszen mindmáig őrzi eredeti, paradicsomi állapotát.
Természetesen ennek az idilli környezetnek (borsos) ára van, olcsó
szálláshelyet, éttermet, szórakozási lehetőséget nem érdemes keresnünk.
A Seychelle-szigetek óriási teknőcök és ritka madárfajok búvóhelye,
számtalan lehetőséggel a vízi sportok szerelmesei számára, sekély vizű,
pálmafákkal szegélyezett strandokkal. Az őslakosok vérében kreol, indiai,
kínai, angol és francia vér keveredik, rendkívül kedvesek és barátságok,
éjjel-nappal vidámak – na ja, a világ egyik legszebb táján élhetnek.
A hófehér homok, a karcsú kókuszpálmák, a buja trópusi növényzet,
a gazdag vízi világ megigézi az idelátogatókat. S bár manapság földünk
egyik „legfelkapottabb” nyaralóhelye, az óceán partját nem pöttyözik
kilométerek hosszán luxusszállodák, az egymástól gondos távolságra
megépített hotelekhez és üdülőtelepekhez mesés tengerparti szakaszok
tartoznak, ahol az azúrkék lagúnákban önfeledten fürdőzhetünk, olykor akár
egymagunkban is.



Mahé szigetén található a köztársaság fővárosa, Victoria, amely e
minőségében földünk talán legkisebbike. Természettudományi Múzeumában
a térség élővilágával, Történeti Múzeumában pedig a szigetek történelmével
ismerkedhetünk meg. A városka szélén lévő botanikus kert csodálatos
növényeivel, különleges orchidea-gyűjteményével és persze az óriási
teknőseivel várja az érdeklődőket. Az évi középhőmérséklet 27oC körül mozog,
a sziget közepén magas hegyek emelkednek, a partjain félszáznál is több
homokos strand csábítja a vendégeket. Északi felén található a Beau Vallon,
a legnagyobb és egyben a legnépszerűbb partszakasz. Mivel a korallgát itt
megszakad, a nagy hullámok, főleg októbertől áprilisig itt elérik a partot: minden
szörfösök álma. (Májustól szeptemberig nyugodtabb a víz, kisgyermekes
családoknak is ideális a fürdőzésre.) Bel Ombre a Beau Vallon folytatása.
Picit messzebb van a nyüzsgéstől, szép, fehérhomokos partján elegáns hotelek
sorakoznak. A népesség 90 százaléka e szigeten lakik, s itt található a
legnagyobb kikötő és a nemzetközi repülőtér is.



Praslin a második legnagyobb sziget a sorban, s ez az egyetlen hely a földön,
ahol megterem az érdekes alakú tengeri kókuszpálma, a Coco de Mer, amely
akár kétszáz évig is elél. A szigeten óriási sziklák váltakoznak meseszép
tengerparti szakaszokkal. E szigeten mindössze két település található, melyek
igazán hangulatosak jellegzetes kis utcácskáikkal. A Vallee de Mai völgye a
számos természetvédelmi terület egyike, igazi édenkert, egy odavezető kirándulás
kihagyhatatlan élmény.
La Digue szigetén alig találunk motoros járművet: mindenki kerékpárral vagy
(a szigetlakók nem kis örömére és hasznára) szekérrel közlekedik.
A leghíresebb természetfotósok itt veszik mesterkurzusaikat (csodálatos a táj),
s itt él a korábban kihaltnak vélt fekete papagáj is. Mindenképpen említést kell
tennünk a Szent Anna Nemzeti Parkról, amely hat szigetet foglal magába, s
igazi búvárparadicsom. Legszebb szigete a Moyenne, s érdemes átruccannunk
a Kerek-szigetre, amely nem is oly régen még lepratelepként működött.
A Cousin-sziget fantasztikus madárrezervátumáról és a teknőseiről híres.
S utolsónak maradjon az igazi „koronaékszer”: Alphonse szigete egészen apró,
háromszög alakú korallsziget, valóságos diadémja az Indiai-óceánnak.
Érintetlen szépségével már-már egy valóságos lakatlan szigetre emlékeztet.
Türkizkék óceán, hófehér homok, kókuszpálmák és egzotikus növények, ezerszínű
madarak és halak.



A nagy, nemzetközi, de a kisebb hazai utazási irodák Seychelle-szigeteki
kínálata évről évre bővül. Mindazonáltal tisztában kell lennünk azzal, hogy
a vakáció személyenként közel egymillió forint körüli összeget kóstál. Sőt, a
fakultatív programok (egynapos, motorcsónakos szigetlátogatások) is 25–50 ezer
forint között mozognak. (Ezek többségénél a minimális indulási létszám tíz fő,
s az árak magukban foglalják a feltüntetett étkezéseket, a szükséges belépőket
és az angol nyelvű idegenvezetést is.) A köztársaság hivatalos nyelve egyébiránt
az angol, a francia és a kreol, pénze a seychelle-i rúpia (1 USD kb. 6 SRU), s ami
még fontos: a szigeteken nincs semmilyen fertőzésveszély. Az esős évszak
novembertől márciusig tart, a főszezon július és augusztus, ám az óceán januárban
is 26oC-os. Ha elsősorban szörfözni vagy vitorlázni szeretnénk, május vagy október
a legideálisabb időpont. Búvárkodáshoz szintén a tavaszi és az őszi hónapok
ajánlhatók, míg a legzsúfoltabbak (és a legdrágábbak!) a téli és a nyár közepi hónapok.



A szigeteken készítik az Indiai-óceán térségének legízletesebb ételeit, az
úgynevezett „kreolkonyha” remekeit. A leggyakrabban használt alapanyagok
a tenger gyümölcsei és a rizs, amelyeket számtalan, nálunk jórészt ismeretlen
gyümölccsel, zöldséggel és fűszerrel egészítenek ki. Az egzotikus halak közül
érdemes megkóstolni a barracudát, a polipot és a tintahalat, a bátrabbak
próbálkozzanak meg a cápahússal. Mennyei élmény a daube, amely raguszerű
édes szósz, a rougaille, ez egy paradicsomos szószban késztett halétel, a
carii coco (hal kókuszkrémben) és a bredes, mely különleges módon elkészített
és különleges ízű spenót – Popeye örökre bánhatja, hogy nem járt e vidéken…


.
Az akadályok nem törhetnek meg, hogy továbblépjek...
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System