![]() |
Feltöltés Hirek Gazdit keres Fórum Állatvédelem Tevékenységek Túrák | ![]() |
:: Fórumok :: Életmód :: éljünk egészségesen |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
receptek |
Moderátorok: Erno, fidelius, Babba, crafty
|
Szerző | Üzenet | ||
fidelius |
| ||
![]() ![]() ![]() Regisztrált tag #2 Regisztrált: cs okt 07 2010, 05:13Üzenetek: 89 | Pekingi kacsa mandarinlepénnyel Hozzávalók: # Egy kisebb, egy-másfél kilós kacsa, vagy ha nincs ennyire szükség, akkor kacsamell vagy kacsacomb, # Tíz zöldhagyma, # Öt-hat darab uborka # Két evõkanál méz, # Egy kávéskanál só, # Hozzávalói: # Harminc dekagramm kukoricaliszt, # Negyed liter víz, # Két evõkanál olaj ![]() Elkészítés: # ülönféle mártások: szójamártás, Hoiszin-mártás, mazsolamártás stb. Elõkészítés: a kacsát megtisztítjuk. Ha bontott madarat vásároltunk, arra vigyázzunk, hogy a nyakán a bõr sértetlen legyen. Az autentikus Pekingi kacsa elkészítésénél a legfontosabb mûvelet következik: nagyon éles késsel, a kacsa feje alatt, elöl bevágjuk a nyakat. Utána körülvágjuk a bõrt, majd a vágás mentén a kés hegyét bedugjuk a nyakbõr és a hús közé, félujjnyi mélyen. Határozott mozdulattal körbeforgatjuk a kést, így sikerült elválasztani a bõrt és a húst. A résbe bedugunk egy vékony gumicsövet vagy szalmaszálat, és akár hiszik, akár nem a kacsát felfújjuk, mint egy léggömböt. Annyi levegõt fújunk a bõr alá, amennyit csak tudunk. Végül erõs spárgával elkötjük a nyakat, ezután - ha nem bontott kacsát vettünk - már levághatjuk a fejet, nem lesz rá szükség, csakúgy, mint a lábra sem. A kacsát forrásban levõ vízbe mártogatjuk, jól kimossuk kívül-belül. Ezt követõen félliternyi forró vízbe keverjük a mézet (tetszés szerint egy-két deci cherryt is tehetünk bele), a kacsát alaposan meglocsoljuk ezzel az öntettel, legalább ötször. Mindez, természetesen, nem hókusz-pókusz. A Pekingi kacsa ízösszetételében a legfontosabb, hogy a bõr ropogós aranybarnára süljön. Ezért is választottuk el a hústól, amikor felfújtuk, és ezért locsoljuk cukros vagy mézes vízzel. Ha mindez megtörtént, a kacsát a nyakánál fogva egy éjszakára fölakasztjuk. Okos dolog tálat rakni alája, hogy a lecsöpögõ mézes vízcseppeket fölfogjuk. Másnap a hagymát ujjnyi darabokra vágjuk, az uborkát átlós csíkokra szeljük. Fõzés: a sütõt kétszáz Celsius fokon elõmelegítjük, a rácsot középre helyezzük, rárakjuk a kacsát, alája pedig tálat teszünk, amely fölfogja a lecsöpögõ zsírt. Egy órán át sütjük, közben saját zsírjával meglocsolgatjuk. A Pekingi kacsához még igen fontos tartozék a mandarinlepény. Ez inkább palacsintának nevezhetõ, bár korántsem olyan, mint amit mi ezen a néven ismerünk. Hozzávalói: # Harminc dekagramm kukoricaliszt, # Negyed liter víz, # Két evõkanál olaj Elõkészítés: a vizet fölforraljuk, a lisztet tálba rakjuk, és lassan hozzáöntjük a folyadékot. Elõbb fakanállal kevergetjük. Amikor összeállt, öt percig gyúrjuk, majd fél órán át pihenni hagyjuk. A tésztából negyvencentis rudat formálunk, ezt elfelezzük késsel. A két felet négyfelé vágjuk, s a nyolc rudacskát ismét elfelezzük. Összesen tizenhat darab, körülbelül két és fél centis tésztánk van. Ezekbõl kézzel vagy gyúrófával palacsintakarikákat formálunk. Nyolc palacsintának az egyik oldalát megkenjük az olajjal, s a másik nyolcat ráborítjuk az elõbbiek olajozott felére. Fõzés: egy zsírozatlan serpenyõt elõmelegítünk, belerakunk egy-egy ilyen összetapasztott lepényt. Amikor hólyagosodni kezd (körülbelül két perc múlva), a másik oldalán is megsütjük. Kivesszük, kesztyûs kézzel az összetapadt lepényeket szétválasztjuk, mindegyiket félbehajtjuk, vizes ruhával letakarjuk, nehogy túlságosan megszáradjanak. (Nem árt az sem, ha tálalás elõtt tíz percig gõzöljük õket, ettõl még puhábbak lesznek.) A tálalás és a Pekingi kacsa elfogyasztása külön szertartás. A szakács elõször meghámozza a madarat. A lenyúzott bõrt vékony csíkokra vágja. Utána a húst lebontja, szintén csíkokra vágja. Külön tálon rakja az asztalra a ropogósra sült bõrt, a húst, a lepényt, az uborkát, a hagymát és a mártásokat. A vendég maga készíti el az ételét. Kinyit egy félbehajtott palacsintát, rátesz kevéske kacsabõrt, húst, egy-két darab zöldhagymát, uborkát, majd az egészet meglocsolja a mártásokkal. Ezután a palacsintákat a hagyományos módon föltekeri, és a nem hagyományos módon a két végüket betûri, mintha papírba csomagolna. Az étel dugig lakat egy nagyevõ öttagú családot, és a kacsahúsból még jócskán marad is más étel elkészítéséhez. [ Módosítva v dec 19 2010, 01:24 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
adm |
| ||
Vendég | Egy állatvédő ne egyen húst! ![]() ![]() | ||
Vissza az elejére | | ||
fidelius |
| ||
![]() ![]() ![]() Regisztrált tag #2 Regisztrált: cs okt 07 2010, 05:13Üzenetek: 89 | ...én csak a receptet tettem fel ![]() kinai étteremben: -- mondja föúr, friss ez a kacsa -- már hogyne volna friss, a tegnap még a postást is magharapta ![]() ![]() [ Módosítva szo máj 07 2011, 10:57 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Baba |
| ||
Vendég | Kürtőskalács ![]() Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 egész tojás, 3 tojássárgája, 5 kanál porcukor, 10 dg vaj, 3 dg élesztő, 8 dl tej, 15 dg cukor a beszóráshoz és a kenéshez, 15 dg vaj, 10 dg apróra vágott dió. Előkészítés a sütéshez ![]() A kürtöskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet elkészíteni és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető. A kürtöskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva. Olyan tűzhely (kemence) szükséges, amelynek felső lapja leszedhető és a tűzhely 2 szélére 2 téglát állíthatunk vagy pedig erre a célra készített vaslábakat. Nyáron az udvaron a flekkensütő parázstartója felett lehet megsütni. A tészta elkészítése Az anyagokból nagyon finom, a fánknál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk és egy órát kelesztjük meleg helyen. A tűzhelyet ez idő közben előkészítjük. A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük. A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen és eltakarja a fát. A fa hengert a két téglára vagy vastartóra helyezzük és állandó forgatás mellett az égő parázs felett lassan sütjük. Amikor kezd egyenletesen pirulni olvasztott vajjal bekenjük és a szűrön keresztül a porcukrot rászórjuk minden oldalára, mely a sütéstől szép barnára karamellizálódik és szép fényes lesz. Ha dióval szórjuk, akkor a tésztát sütés előtt kenjük be tojásfehérjével és így szórjuk rá a kristálycukorral összekevert diót. Ezt is lassan sütjük, közben kenegetjük vajjal míg megsül. A kürtöskalács kb. 10-15 perc alatt sül meg, azután óvatosan leszedjük és felállítva, fogyasztásig letakarjuk, egészben tesszük az asztalra. ![]() [ Módosítva p júl 01 2011, 07:38 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
Baba |
| ||
Vendég | MÁKOSGUBA TORTA![]() Hozzávalók: • 5 másnapos kifli • 7 evőkanál darált mák • 4 evőkanál cukor • 7 dl tej • 2 kisebb alma lereszelve • 3 dl tejszínhab (cukrozott) • 1 csomag habfixáló • 2-4 evőkanál szilvalekvár (vagy amilyet szeretünk, de ne legyen kemény) • vaj • zsemlemorzsa • A díszítéshez: • korong alakú babapiskóta • csokoládé Elkészítés: A kifliket vékony karikákra vágjuk. A tejet a cukorral felforraljuk, és a kiflikre csurgatjuk adagonként, mindig átkeverve. Ha a tejet beitta (nem baj, ha egy kevés marad alatta), belekeverjük a mákot és a reszelt almákat. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazzuk, meghintjük zsemlemorzsával, majd a keveréket beletöltjük. 180 fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a tortakarikát eltávolítjuk, elmossuk, megtöröljük, és újra visszaillesztjük köré. A tejszínhabot a habfixálóval habbá verjük, a folyós lekvárt beleforgatjuk ízlés szerinti mennyiségben. Ezt a tetejére simítjuk, és a hűtőbe tesszük 2 órára. A díszítéshez korong alakú babapiskótát olvasztott csokival meglocsoljuk, és ezzel rakjuk ki a tetejét ************************************************************************ | ||
Vissza az elejére | | ||
Vicus |
| ||
![]() ![]() Regisztrált tag #16 Regisztrált: sze ápr 20 2011, 05:07Üzenetek: 103 | Tök jól néz ki ez a guba!!! Valóban egy állatvédő ne tegyen fel húsétel recepteket!! ![]() ![]() . Az akadályok nem törhetnek meg, hogy továbblépjek... ![]() | ||
Vissza az elejére | | ||