![]() |
Feltöltés Hirek Gazdit keres Fórum Állatvédelem Tevékenységek Túrák | ![]() |
:: Fórumok :: Életmód :: éljünk egészségesen |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
mit együnk?.. |
Moderátorok: Erno, fidelius, Babba, crafty
|
Szerző | Üzenet | ||
fidelius |
| ||
![]() ![]() ![]() Regisztrált tag #2 Regisztrált: cs okt 07 2010, 05:13Üzenetek: 89 | Együk magunkat egészségesre! beküldte: huedit Az egészséges táplálkozás a hagyományos kínai orvoslás szerint A hagyományos kínai gyógyászat szerint a betegség és az éhség egy és ugyanaz, ha pedig a betegség az éhségből fakad, akkor a szervezetnek táplálékra van szüksége. A szervezet egészségének megőrzéséhez illetve helyreállításához elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás alkalmazása. A kínai orvoslás a különböző betegségeket ugyancsak a kiegyensúlyozott, a jin-jang egyensúlyt optimálisan szolgáló étkezéssel gyógyítja. A szervezet megbomlott egyensúlyát a régi kínai elvek alkalmazásával, és gyógynövényeik rendszeres fogyasztásával állítja helyre. A megfelelő étrend nélkül azonban a gyógynövények hatékonysága kétséges, mivel valójában a gyógynövények nem a kizárólagos betegségeket, mint a gyomorfekélyt, cukorbetegséget vagy más betegséget gyógyítja, hanem azokra az eltorzult energetikai folyamatokra hat, melyek az adott betegséget kiváltották. Az élelmiszerek jin-jang skálán történő elhelyezkedését figyelembe véve könnyedén ki tudják alakítani a számukra legmegfelelőbb, kiegyensúlyozott étrendet. A szervezet ellenálló képességét így folyamatosan tudják táplálni, és teszik ezt nap mint nap a különféle növények keverékeivel. Nagyon sok betegség megelőzésének az alapja az immunrendszer megerősítése, amit a kínaiak nagyon jó hatásfokkal végeznek, Kövessük mi is a példájukat, és együk magunkat egészségesre! Az egészség megtartása a helyes étrenddel Míg a modern orvoslás a már beteg emberek egészségének a helyreállítását hangsúlyozza, addig a kínai orvoslás sokkal inkább annak megelőzésére helyezi a hangsúlyt. Szerintük az egészség és a betegség nem állapot, hanem egy folyamat része, ezért soha nem a betegség tüneteit kezelik, hanem az egész embert. Ennek megfelelően nem a betegségekre koncentrálnak, hanem a megfelelő étkezésre. Szomorú tény, hogy bár az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen tápanyagok elérhetőek a számunkra, az étrendünk mégsem olyan, amilyennek lennie kell. A legtöbb egészséges táplálékunkból hiányoznak az élő, még reakcióra képes életanyagok, amit leginkább a természetes ételekben találunk meg. Csak ezek az ételek adnak számunkra erőt és vitalitást. Az öt elem, az öt szervrendszer egyensúlya, harmóniája Az 5000 éves kínai hagyományok szerint az univerzum harmóniája az öt elem, a tűz, a föld, a fém, a víz, a fa közötti harmónia, és a jin és jang közötti egyensúly függvénye. A világ ebből az öt alapelemből épül fel, és az emberi szervezetre vetítve öt szervrendszernek felel meg. Így a VÍZ-elem a keringési rendszert, a FA-elem az immunrendszert, a FÉM-elem a légzőrendszert, a FÖLD-elem az emésztőrendszert, a TŰZ-elem a hormonrendszert jelképezi. Amennyiben az öt szervrendszert megfelelő módon tápláljuk, azok képesek egymással összehangoltan működni, és létrejön a szervezet egészére jellemző harmónia, az EGÉSZSÉG. Másképpen fogalmazva az egészség csak akkor érhető el, ha a szervezet öt rendszere egymással egyensúlyban és harmóniában működik. Ezt a harmóniát, és egyensúlyt jin-jang elmélet jelképezi. Amíg ez a két ellentétes erő egyensúlyban és harmóniában van egymással, addig egészségesek maradunk, ![]() Természetes gyógynövények visszaállíthatják a szervezet egészségét ![]() A gyógynövények használatának célja nem a gyógyítás, hanem a szervezet egyensúlyi állapotának a megteremtése, az energiaszintjének megemelése, ha rendszeres fogyasztjuk őket, akkor elérjük az áhított egyensúlyi állapotot, az EGÉSZ-séget. A megfelelő gyógynövény összeállítások képessé teszik a szervezetünket a folyamatos megújulásra. Az egyensúly felé vezető úton a modern, civilizált életmódunk miatt több a kiszámíthatatlan minőségű, mennyiségű mérgező anyag jelenlétével, valamint a sokrétű tápanyaghiánnyal küszködő szervrendszer produkálhat érthetetlen tüneteket, ezért az kell, hogy a szervezet válaszait helyesen tudjuk értelmezni. Amint a szervezetünk megkapja a számára megfelelő táplálékot, akkor képes lesz saját magát gyógyítani, visszaállítani saját harmóniáját, az EGÉSZSÉG-ét. A kiegyensúlyozott étrend és az energia egyensúly A hagyományos kínai gyógyászat a tápanyagokra való összpontosítás helyett, az ételek energetikai jellegét veszi figyelembe. A hagyományos kínai megközelítés szerint a kiegyensúlyozott étrendet az energiák egyensúlya adja, ezért az ételeiket a szerint osztályozzák, hogy mely növények rendszeres fogyasztása segíti elő a szervezet természetes öngyógyulási képességét, vagy az emberi test energia meridiánjai közül melyekbe hatolnak be, illetve melyekre hatnak. Ily módon már jóval a betegségek kitörése előtt felfedezik az energetikai egyenetlenségeket, amit a megfelelő energiatartalmú és hőhatású, öngyógyulást nagymértékben elősegítő táplálékokkal kezelnek. A kínaiak nem foglalkoznak kalóriákkal, tápanyagok összetevőivel, nyomelemekkel, zsírokkal, szénhidrátokkal, vagy a fehérjékkel, csakis kizárólag az életenergia és az életfolyamatok dinamikus egyensúlyával. Azt nézik, mire van a szervezetnek szüksége ahhoz, hogy az energiák egyensúlyban maradjanak, illetve figyelik, hol észlelnek az adott időpontban egyensúlytalanságot. Amikor minden szerv harmonikusan működik, akkor a szervezetben a jin és jang energiák egyensúlyban vannak, ekkor érezzük magunkat kiegyensúlyozottnak és egészségesnek. A szervezet tökéletes működéséhez, az életerő és a jó közérzet biztosításához elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségben megkapja mind az öt elemet. Ezt úgy tudjuk biztosítani, ha az öt szervrendszer számára a kellő mennyiségű energiát biztosítunk, és az étkezések során rendszeresen előnyben részesítjük a semleges energiájú ételeket, amit kiegészítünk a problémánknak megfelelő melegítő vagy frissítő hatású ételekkel. Ezt általában gond nélkül megtehetjük, mivel az öt elem ciklusa szerinti táplálkozás viszonylag nagyon egyszerű. Az öt elemen alapuló táplálkozás és a kiegyensúlyozott étrend Az öt elemen alapuló táplálkozás a hagyományos kínai orvoslás ősrégi tapasztalatain alapszik, és a kiegyensúlyozott étrenddel együtt alkalmazva egy kimondottan egészséges állapotot hozhatunk létre. A kínaiak a kiegyensúlyozott táplálkozáson azt értik, hogy a táplálkozást az öt elem elveihez és a jin-janghoz igazítják, vagyis figyelembe veszik a saját testüket, az évszakokat, életkörülményeket, stb. Az életünk biztos alapját az okosan megválasztott és helyesen elkészített ételek képezik, ezért mindig úgy alakítsuk ki az étrendünket, hogy minden elem biztosítsa a testünknek a szükséges energiamennyiséget. Amikor egyetlen elemnek is energia hiánya van, és nem tudja a feladatát teljesíteni, amire az összes többi elem azonnal reagál, és próbálja az egyensúlyt megtartani. Például a Fém elemnek nincs kellő mennyiségű energiája, akkor rövidesen a Víz elemben is energiahiány lép fel. Ha ugyanis a Fa elemnél többletenergia halmozódik fel, ezt a Fém elem a gyenge energiája miatt nem tudja kellőképpen megfékezni, és az egyensúly máris felborult. Az öt elem, az öt szervrendszer kölcsönhatása Az elemek egymást követő ciklusa a Fa-Tűz-Föld-Fém-Víz életfolyamatok ritmikus folyásának felel meg. Minden elem az őt az óramutató járása szerint követő elemet táplálja, így a szerveink megfelelő energiamennyiségről az öt elemen keresztül tudunk gondoskodni. A ciklusban valamennyi elem kölcsönös kapcsolatban van egymással, ezért minden egyensúlyhiány kihat az egész szervrendszerre. És mivel minden testrészünk egy elemhez, minden elemhez bizonyos érzelmek tartoznak, így a kiegyenlítést a megfelelő táplálék segítségével könnyedén biztosíthatjuk, mégpedig azáltal, hogy az energiahiányban szenvedő tesztrészünknek melegséget adó táplálékra, míg az energiatöbblettel rendelkező testrészünknek frissítésre és hűsítésre van szükségük. Táplálkozási hibák, étrendi túlzások következményei A kínai orvoslás többféle módszert alkalmaz a szervezet energiájának egyensúlyba állítására, ennél fogva az egészségi állapot javítására, betegségek megszüntetésére. Az egyik ilyen lehetőség a megfelelő étrend alkalmazása. Szerintük nagyon fontos az ételek megfelelő kiválasztásával, a táplálkozási egyensúlyt a jin-jangon belül is megtartani. A kínai orvoslás szerint az egészségerősítő étrend a jin-jang energia és az ezeket képviselő ételek között fennálló egyensúlyon alapul. Ha túlnyomórészt jin természetű ételeket eszünk, akkor egész szervezetünk jin reakciót mutat, ha pedig túlzásba visszük a jang jellegű ételek fogyasztását, akkor jang reakciókat. Egy forró jang karakterű nyári napon hűsítő jin ételekre és italokra vágyunk, gyümölcsökre, salátákra, zöldségekre, míg a hideg téli napokon jobban esik a kicsit sósabb ízesítésű meleg főtt étel. Ha télen több jint veszünk magunkhoz, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, akkor a testünk hőmérséklete csökken, és fázóssá válunk. A kínai orvosok gyakran adnak tanácsot pácienseiknek egészségük életmódbeli vonatkozásaival kapcsolatban, hogyan változtassanak étrendjükön és tevékenységükön. Ma számtalan felborult anyagcsere okozta testi és lelki elváltozások gyötörnek minket, melynek a legfőbb oka, hogy a tipikusan túlnyomórészt a legszélsőségesebb jin és a legszélsőségesebb jang élelmiszerek alkotják a modern étrendünket. A szélsőséges jang élelmek közé tartoznak a só, tojás, hús, sajt stb. a szélsőséges jin élelmiszerek közé, pedig a finomított liszt, cukor, fűszerek, mesterséges adalékanyagok, serkentők, tej, alkohol stb. A kiegyensúlyozatlan étrendből származó problémák háromféle úton lépnek fel. Túlzottan jang tápanyagok, a túlzottan jin tápanyagok, és mindkét szélsőséges élelmek együttes fogyasztása miatt. Mindhárom esetben eltérő energiaáramlás figyelhető meg. Szélsőséges jang tápanyagok A legszélsőségesebb jang étel a só, utána a vörös hús következik, majd a zsírok és olajok, ezután a tojás, a sajt majd a szárnyasok és a hal. A jang oldalon, a skálán középen a gabonák állnak. Amikor nagy mennyiségben fogyasztunk jang ételeket, akkor a szervezet bizonyos részei összehúzódnak, megkeményednek, merevvé válnak. ![]() Például az állati zsiradékban gazdag étrend érelmeszesedést okoz, melynek hatására az artériák fala megvastagszik, és elveszíti a rugalmasságát. Az erősen jang karakterű táplálékok, mint a hús, tojás, sajtok magas fehérjetartalmú táplálékok, melyek híján vannak az emésztés és az ürítés fontos elemének a rostoknak, serkentőleg hatnak a szervrendszerekre. Túlzott fogyasztásuk viszont elhízáshoz, méreganyagok képződéséhez és a húgysav elégtelen ürítéséhez vezet. Az olyan forró természetű betegség, amit a mértéktelenül és fölöslegben fogyasztott anyagok okoznak, akkor alkalmazzunk könnyű diétát az enyhébb hatású, tisztító, méregtelenítő növényekből. A fölöslegben lévő jang tápanyagok az energia felgyülemlését idézik elő a testben, ez erős feszültséget és bezártság érzetet kelthet bennük. A túl sok jang étel többnyire olyan kóros elváltozásokat okoz, amely jellemző a jang karakterű emberekre. Ilyen tünetek a keskeny orr, sima bőr, feszes izomzat, aktívan cselekvés, célratörő, határozott a járás, erőteljes lélegzés, testhőmérséklet magasabb az átlagosnál, általában fanatikus, agresszív és zárkózott emberek, akik görcsösen ragaszkodnak nézeteikhez, szokásaikhoz, és nem tűrnek semmi változást az életükben. Szélsőségesen jin tápanyagok A legszélsőségesebb jin élelmiszerek a vegyszerek, a gyógyszerek, ezután következnek a cukor, kávé, alkohol, a nikotin, édesség, méz, magas cukortartalmú termékek, erős fűszerek, trópusi gyümölcsök, trópusi zöldségek. Az egyensúlyhoz a legközelebb a gyümölcsök és a zöldségek állnak. Akik nagy mennyiségben fogyasztják a legszélsőségesebb jin élelmiszereket, azoknak a szervei kitágulnak, megnagyobbodnak és elgyengülnek. Ilyen a szív megnagyobbodása, ami vérkeringési elégtelenséghez, később szívbetegséghez vezethet. Gyakori probléma a belek kitágulása is, és az ebből adódó szabálytalan bélmozgás, ami hasmenést és székrekedést okoz, majd olyan súlyosabb problémákhoz vezethet, mint vastagbélgyulladás. Az erősen jin jellegű ételekből az energia a test felszínére tör, amelynek velejárója az idegesség, szorongás, túlérzékeny viselkedés, túlzott izgulékonyság. Amikor a test belsejében megfogyatkozik az energia, akkor az félelmet, aggodalmaskodást, önbizalomhiányt, zavaros gondolkodást vonja maga után, a kezünkből ilyenkor jobban kicsúszik a pénz. Amikor hosszabb ideig fogyasztjuk a jin karakterű ételeket, akkor egy bizonyos idő elteltével a szervezetünk legyengül, erőtlenné válik, majd később nagyobb változások is bekövetkezhetnek, mint a bizonytalan járás, vontatott, lassúbb mozgás, passzív a viselkedés, határozatlanság, lassú lélegzetvétel, erős izzadás, húsos, vastag, piros orr, egyenetlenségek a körmön, pirosas bőrelváltozás a testünk különböző részein, petyhüdt izomzat, és a vér nehezebben alvad. A vegetáriánusok jellemzően jin táplálékokat többnyire csak zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak. A kínai orvoslás szerint ez a diéta igen jó hatással lehet egy jang típusú betegségre, de ha valaki eleve úgy áll a vegetáriánus konyhához, hogy már jin túlsúlya van, akkor tovább ront az állapotán. A vegetáriánus táplálkozás számos elégtelenséghez, hiánytünethez vezet, aminek következményei az érzelmi labilitás, lesoványodás, a haj ritkulása, törékenysége, allergiás túlérzékenység, vértolulás a hörgőkben és az orrban, ami nagy mennyiségű, átlátszó váladékot eredményez, továbbá fáradtság, aranyér, végtagok hidegsége, elhízás. A kövérség az alacsony fehérje tartalmú étkezés esetén alakul ki, amikor az éhség csillapítására a fehérjéket a szénhidrátokkal és a zsírokkal helyettesítik. Ha egy betegségnek hideg természetű hiánybetegség jellege van, pusztán főtt ételektől, gyógynövényekből készült erősítő italokból álló erősítő, feljavító diétával eredményt érhetünk el. A vegetáriánusnak, hogy elkerülje a nagyobb bajt, kellő minőségben és mennyiségben kell gabonákat fogyasztani. A hús általában hőt termel, de aki nem akar húst enni, az készítsen meleget adó vegetáriánus ételeket. Ebben az esetben vegetáriánus ételeket, a főtt zöldségeket a megfelelő. felmelegítő hatású és hőt adó fűszerek felhasználásával készítsék el. Az élelmiszerek termikus hatását soha ne hagyják figyelmen kívül, mert problémák léphetnek fel a vérképzésben, energiaháztartásban és a szervezetük hő háztartásában. Az igaz, hogy a nyersen fogyasztott növényekben sokkal több életenergia van, mint a főtt ételekben, és főként nélkülözhetetlen enzimet tartalmaznak, de az egészség megőrzése érdekében a nyers táplálékot fogyasztás előtt inkább néhány percig pároljuk, vagy rövid ideig, 3-5 percig kevés vajon közepes hőfokon melegítsük át. A magvakat zsiradék nélkül érdemes megpörkölni, így az értékes növényi tápanyagok jelentős része megőrzi vitamintartalmát, ásványanyag tartalmát, és segíti jang felépülését. A test melegen tartásával támogatjuk a működését, így fontos, hogy aki fázós, vagy aki hamar megfázik, az mindig a forrósító ételeket válassza, mint például nyáron gyümölcsöt, télen kompótot fogyasszon. Szélsőséges jang és szélsőséges jin tápanyagok együttesen fogyasztva A szélsőségesen jang és a szélsőségesen jin élelmiszereket közel azonosan tartalmazó étrendtől összehúzódással és tágulással járó elváltozások lépnek fel, mint például a vese és epekövek, bőrbetegségek, ciszták, daganatok, szélsőségesen ingadozó érzelmi és gondolkodási zavarok, mint az ijedtségből a dühbe, búslakodásból agresszióba csapó érzelmek. A mérsékelt éghajlaton rendszerint semleges, melegítő, frissítő energiájú élelmiszereket veszünk magunkhoz, azonban a szélsőségesen forró (jang) és szélsőségesen hideg (jin) ételeket leginkább az ellensúlyozásra fogyasztjuk. Gyógyító növényekről A kínai orvoslás központjában a gyógynövény tudomány áll, és ezen belül a kínaiak háromféle gyógynövénycsaládot különböztetnek meg. Az első a mérgező növények, amelyekkel ölni, illetve életet lehet menteni. A másodikba a droghatású növényeket sorolják, ezek olyanok, mint a mi gyógyszereink, melyeket orvosaink által kellően kiválasztva, pontos adagolásban, rövid ideig szedünk, melyeknek rendszerint mellékhatásuk van. A harmadik csoport, pedig a táplálékul szolgáló gyógynövények csoportja, amelyeket nagy mennyiségben lehet fogyasztani és semmilyen mellékhatásuk nincs. Ezeket nevezik királyi gyógynövényeknek. Az ilyen növényi keverékekből készült élelmek az energiaáramlásra, az életerőre, a test általános energetikai állapotára, illetve az egyes szervekre hatnak. A speciálisan összeállított gyógynövények együttese a feltorlódott energiaáramlást serkentik, a beszűkült, eltömődött vezetékeket kitisztítják, akadályát megszűntetik, azaz megnyitják a normális működésre, a megfelelő helyre irányítják az energiaáramlást, így állítják helyre az energiák egyensúlyát. A gyógynövényekkel való kezelés célja, hogy segítse a szervezetet abban, hogy egy lassú, természetes folyamatban meggyógyítsa önmagát. A kínai orvoslásban az a legcsodálatosabb, hogy a növények gyógyhatása sok esetben már 6-9 hónappal előbb megjelenik, még mielőtt a betegség kialakulna. Minden növénynek specifikus hatása van a szervezet egyes részeire, illetve bizonyos szervrendszerére, ugyanakkor rendelkeznek teljesen általános hatással is. A betegségek megelőzése a gyógyító növényekkel úgy történik, hogy a különböző gyógyító tulajdonságokkal rendelkező növények révén a szervezetben megnövekedik az energia mennyisége, vagy megváltozik az energia minősége, illetve pótolja a testünk hiányzó anyagait és energiáját. Egy kínai orvos a szervezet egyensúlyának helyreállítása érdekében a különböző gyógyító növényeket, és azok kombinációit használja, például egy beteg súlyos általános leromlása, nagy jinhiánya esetén először gyógynövényekkel pótolja testenergiáit, majd mellé megfelelő étkezési diétát ír elő. Sokszor úgy tűnik, hogy a gyógynövények nem hatásosak, mivel a gyógyszerek általában hatékonyabban és gyorsabban megszűntetik a betegségek tüneteit, mert a gyógyszerek a tüneteket veszik célba. A gyógynövényes kezelés viszont az esetek többségében szelídebb, az eredményeik fokozatosan, lassabban mutatkoznak. Általában a meridiánokon keresztül fejtik ki a hatásukat, ezért a szervezet egyensúlyában bekövetkezett zavarokat eredményesen befolyásolja. A gyógynövényes gyógyítás leginkább nagy dózisokkal történik és elég hosszantartó kezelést igényel. A gyógyító növényeket ritkán alkalmazzák egymagában, általában 5-15 növény keverékét egyesítik, hogy a hatásuk erősebbé váljon. Nagyon fontos a kezelést a tünetek megszűnte után is folytatni, hogy azok a betegség mélyebb szintjein is megerősödjenek, amelyekből a betegség előtört. A betegség kezdetén és idején hagyjuk el a nehezebben emészthető ételeket, és térjünk át az egyszerű, kiegyensúlyozott étrendre. Ezáltal a szervezet az emésztéshez, valamint a mérgek közömbösítéséhez és kiürítéséhez szükséges energiát a gyógyulás folyamataira fordíthatja. Mégis a sok problémával küszködő ember gyakran hajlamos az eljárások eltúlzására, amit többnyire a türelmetlenséggel lehet magyarázni, a gyors eredmények óhajáé. Az évek alatt kialakult étkezési szokások és viselkedésmódok nem változtathatók meg egyik napról a másikra. A test csak lassan reagál az átállásra, és időre van szüksége ahhoz, hogy megtanulja érzékelni saját jelzéseit, illetve ismét emlékezzék, és természetesen igazodjon a természet ritmusaihoz. A fejlődési időszakot nem lehet és nem szabad siettetni. Az emésztőrendszer működésének átalakulásához az új mikroflóra kialakításával együtt a szervezet körülbelül egy évet vesz igénybe. Az endokrin rendszer átalakulásához a szervezetünknek közel két évre van szüksége. Az új szokások és reflexek rögzülésére a tudatalatti szintjén is minimum három év alatt fejeződik be. Mintegy három év szükséges ahhoz, hogy a megfelelő gyógynövények hatására a testünk összes életfunkciója erőre kapjon, normálisan működjön, és a szervezetben előbb-utóbb megvalósul a harmónia, az egészség. Az ételeink jin-jang ereje, termikus hatása A keleti orvostudomány többféle módszert alkalmaz a szervezet energiájának egyensúlyba állítására, ennél fogva az egészségi állapot javítására. Egyik ilyen lehetőség az étrend alkalmazása, vagyis a betegség esetén hogyan változtassunk az étrendünkön és napi tevékenységünkön. A kínai orvoslás szerint akkor étkezünk egészségesen, ha a táplálkozásunkban a jin és a jang egyensúlyát biztosítjuk, ebből kifolyólag a szerveink csak úgy funkcionálnak normálisan, ha rendszeresen megfelelő táplálékhoz jutnak. A tápanyagok, az élelmiszerek a szervek tevékenységére utalva átváltoznak, és segítik a szerveket a mindenkori tevékenységükben. Akkor táplálkozunk helyesen, ha a felvett táplálék a szervezetben nem bontja meg a két energia egyensúlyát, hanem fenntartja, illetve segíti a már kialakult betegség esetén az egyensúly helyreállítását. Az ételeknek a szervezetre gyakorolt hatása megnyilvánulhat forrósító, melegítő, semleges, frissítő, hűsítő hatásban. Ez az ötféle termikus hatás az élelmiszerek jin és jang tartalmára utal. Beküldte: huedit [ Módosítva p okt 15 2010, 03:00 ] | ||
Vissza az elejére | | ||
fidelius |
| ||
![]() ![]() ![]() Regisztrált tag #2 Regisztrált: cs okt 07 2010, 05:13Üzenetek: 89 | Nagyon jó cikk ![]() csak igy egyben ,nagyon hosszu, alkalomadtán fogok használni belöle részleteket ![]() | ||
Vissza az elejére | | ||