Hír: Energialabda
(Kategória: Alternativ energiák)
Küldte: fidelius
szombat 01 január 2011 - 14:03:46

Az Energy Ball (Energia Labda) névre hallgató szerkezetben a hagyományos szélturbina lapátokat habverőre emlékeztető elemek helyettesítik, amelyeket úgy terveztek, hogy a szerkezet belsejébe mintegy "beszívják" a szelet.
.A technológia a Venturi elven működik, amelynek az a lényege, hogy egy szűkülő majd bővülő keresztmetszetű áramlásban a legszűkebb keresztmetszetben a nyomás kisebb, mint a szűkület előtt és után. (A legismertebb példa a Venturi csöves térfogatáram mérés, de mi magunk is könnyedén bebizonyíthatjuk a fenti állítást egy szűkülő-bővülő áramcsőre felírt Bernoulli tétel és a Kontinuitás tétele segítségével.) A gömbszerű szerkezet a szél áramlását úgy változtatja meg, hogy a labda belsejében alacsonyabb nyomás jöjjön létre, így a körülötte áramló levegő szinte „magától beszívódik”.

A rotor lapátok több szelet képesek hasznosítani és a turbinának jobb az aerodinamikai hatásfoka a hasonló átmérőjű hagyományos szélturbinákhoz viszonyítva.” – mondta Erik Aurik, a Home Energy marketing igazgatója.
Az Energy Ball nem hétköznapi gömbszerű szerkezete
A legtöbb modern szélturbinának három rotor lapátja van és a turbinaagy a szél irányába fordul a számítógép vezérlésű rendszere segítségével. A hatalmas lapátok végei a szélsebesség hatszorosát is elérhetik és szinte felszeletelik a rajtuk merőlegesen átáramló levegőt, ami susogó hangot ad, amit a legtöbb ember zavarónak tart.

Az Energy Ball nem hétköznapi gömbszerű szerkezete

„Az Energy Ball forgólapátjai egy gömbforma köré hajlítottak, így a lapátoknak nincs végük amelyek a szélre merőlegesen mozognak, ami sokkal csendesebbé teszi őket. Az Energy Ball zajszintje sohasem haladja meg a szél susogásának mértékét.

A szerkezet alacsony szélsebesség esetén is működik. „A turbina már 2 m/s-os szélsebesség esetén forogni kezd és 3 m/s esetén már áramot is termel a generátor.” – mondta Aurik.

A Home Energy a turbinát kisebb energiafelhasználású területekre ajánlja, pl.: háztartások, lakóközösségek, kisebb kereskedelmi és állami létesítmények jelenthet elektromos energia spórolási lehetőséget. A turbina egyszerűen telepíthető családi házak kertjébe, vagy lapos tetős házat tetejére.
Az optimális energiatermelés persze csak akkor lehet elérni, ha a turbinát olyan területre telepítik, ahol nincsenek fák vagy épületek.
Az Energy Ball-t 1 és 2 méter átmérőjű változatban árusítják és 2600 – 5200 Euró körüli összeget kérnek érte. A vállalat számításai szerint, egy olyan helyen ahol a szélsebesség 15 mérföld óránként, egy 1 méter átmérőjű turbina 500 kWh-nak megfelelő energiát tud előállítani egy év alatt, a 2 méteres labda pedig 1750 kWh-t képes szállítani évente.

A diagramon látható a hálózatba táplált elektromos áram [V] a szélsebesség függvényében [m/s]

A [m]érnökbázis megvizsgálta annak lehetőségét, hogy az Energy Ball magyar otthonok számára termeljen olcsó energiát. Egy 150 m2 alapterületű családi ház 1997. évi elektromos áram fogyasztása kb. 3913 kWh volt. (Forrás: Katt ide!) Az átlagos magyar otthonok természetesen kisebbek, de aki már azon gondolkozhat, hogy megvásárol egy 2600 Eurós szerkezetet, az nem feltétlenül az átlagba tartozik. De, hogy megéri-e megvenni egyáltalán? A jelenlegi ár mellett semmi esetre sem. A [m]érnökbázis elvégzett egy gyors megtérülési számítást, amely alapján több mint 37 évet kellene várni, hogy az Energy Ball-ra elköltött pénz megtérüljön.

A számítás kiindulási alapja a fenti éves elektromos energia felhasználás értéke volt. Az Elektromos Művek honlapján található Áramdíj kalkulátor segítségével kiszámoltuk a család egy éves áramszámláját, azzal a durva közelítéssel élve, hogy az áram felét nappal a másik felét pedig éjszaka használták fel a fogyasztók. Ez az összeg mintegy 134.000 forintra tehető Normál számítási módszert alkalmazva. A kisebbik berendezést megvásárolva az évi 500 kWh elektromos árammal látja el a házat, amit levonhatunk az éves áramfogyasztásból. Az előző esethez hasonlóan számolva az áramszámla 116.000 forint lesz. Tehát évente mindössze csak 18.000 forintot spórolunk meg. Ami nem kevés ha azt vesszük figyelembe, hogy átlagban egy havi számlával kell kevesebbet fizetnünk, de ha az eszköz beszerzési árát nézzük, akkor saját zsebből aligha éri meg vennünk egy Energy Ball-t…

Források: Katt ide! Katt ide! Katt ide! Katt ide!

Ritzinger György
Ezen hír származási helye:
( http://fidelius.sm13.net/news.php?extend.52 )