2011. dec.
11
  Meglepő Amazonas….
Kategória: Hirek - Közzétette: e107
szerző:Baba

Újabb és újabb állatfajokat fedeznek fel az Amazonas vidékén. A fajok változatossága hozzájárul az ökoszisztéma stabilitásához, fennmaradásához.
Nemrégiben olyan békafajokat fedeztek fel, amelyek abban különlegesek, hogy külsejük szinte teljesen megegyezik már ismert fajokéval, ezért korábban azok fajtársainak hitték őket. Genetikai vizsgálatok révén azonban kiderült, hogy örökítőanyaguk annyira eltérő, hogy egymással képtelenek párosodni.Chris Funk, a Coloradói Állami Egyetem kutatója kollégáival két békanemzetség (Engystomops és Hypsiboas) számos egyedét fogta be hat dél-amerikai országban. Előbbi csoportból 252 egyedet 36 helyszínről, utóbbiból pedig 208-at 65 helyről. Az Engystomops nemzetség tagjai közül genetikai tesztek segítségével az eddig ismert két faj helyett ötöt-hetet különítettek el a kutatók, a Hypsiboas csoport kettőnek vélt faja pedig inkább hat-kilencnek bizonyult.
A rejtett életmódú fajok felfedezéséből azt a következtetést vonták le a Proceedings B of the Royal Society című folyóiratban a Der Spiegel internetes kiadásának (www.spiegel.de) ismertetése szerint, hogy a régióra jellemző biológiai sokféleség legalábbis a békák esetében sokkal nagyobb, mint eddig feltételezték.A fajok változatossága hozzájárul az ökoszisztéma stabilitásához és fennmaradásához. Minél több különböző faj alkot életközösséget, annál hamarabb képes a rendszer új körülményekhez – többek között a hőmérséklet emelkedéséhez – alkalmazkodni.
Példának okáért ha egy régióban csupán egy békafaj él, amely a fák gyökerét rágcsáló rovarokkal táplálkozik, de kihal, mert nem boldogul az éghajlatváltozással vagy új élősködőkkel, a rovarok elszaporodnak, és sorozatosan döntögetik ki a fákat, ami további következményekkel jár. Ha azonban több rovarevő békafaj gazdagítja a rendszert, valószínűbb, hogy legalább egyikük alkalmazkodik a változáshoz. Így a rovarállomány ellenőrzés alatt, a fák pedig talpon maradnak.

MNO.hu