2011. júl.
09
  Génmanipulált állatok
Kategória: Állatvédelem - Közzétette: e107
Szerző:Baba

A genetikusok. transzgenikus állatokat használnak kísérleti modellként a legújabb kutatásaikhoz

Transzgenikus állatok

A fenotípusos vizsgálat az orvosbiológiai kutatásokban egyéb alkalmazások közé tartozik az emberi hormonok, például az inzulin termelő hormonok beépítése a kísérleti állatok sejtjeibe.
A transzgenikus egereket gyakran használják a tanulmányi sejt-és szövet-specifikus betegségek kezelésére..

Ez azért lehetséges, mert az egerekben létrehozhatók azonos mutációk vagy olyan genetikai rendellenességek melyek veszélyesek az emberek számára, de tanulmányozásuk lehetővé teszi a kezelést is.
Az oncomouse olyan típusú laboratóriumi egér , amelyet a géntechnológia felhasználásával módosítások útján hoztak létre Philim leader és Timothy A. Stewart a Harvard egyetem kutatói.
Abból a célból, hogy készítsen egy konkrét gént, az úgynevezett onkogén aktiválását használta.


Zölden világítanak a génkezelt egerek

Zölden fluoreszkáló egereket hoztak létre amerikai kutatók az állatok szőrtüszőibe helyezett medúzagének segítségével.

Az eljárás azonban nem csak hülyéskedésre jó: ilyen módon vissza lehetne adni az ősz haj eredeti színét, sőt talán magát a hajszínt is meg lehetne így változtatni. Valószínűleg a kopaszodás megállítására és új haj növesztésére is alkalmas lehet.

"Ezek punk egerek" - viccelődött Ronald Hoffman, a San Diego-i AntiCancer biotech cég munkatársa, a zölden fluoreszkáló rágcsálót megalkotó kutatócsoport vezetője.

A gének, melyeket az egerek szőrtüszőibe helyeztek, ugyanazt a fehérjét termelik, mely a medúzák fluoreszkálásért is felelős, írta a New Scientist.

A medúzagének beviteléhez Hoffman kisméretű egérbőr-foszlányokat kollagenáz enzimmel felpuhított, és egy olyan oldatba helyezte azokat, mely adenovírusokat tartalmazott, hasonlókat azokhoz, melyek a náthát okozzák.

A vírusokba már korábban bejuttatták a medúzagént. Hoffman egyúttal eltávolította belőlük azokat a géneket, melyek lehetővé tették a vírusok szaporodását, így azok be tudták juttatni a genetikai állományt az egérsejtekbe anélkül, hogy szaporodni kezdtek volna.

Ez nem minden !!! Íme még egy pár megbotránkoztató kép !!!

Forrás:/wikispaces/