2011. máj.
11
  Kétszáznál is több ebet öltek meg Botoşani-ban, egy kutyamenhelyen
Kategória: Állatvédelem - Közzétette: fidelius
Több mint 200 kutyát öltek meg az éjszaka leple alatt egy botoşani-i kutyamenhelyen, a tetemeket zsákokba rakták. A helyszínre érkező újságírókra rátámadtak a menhely dolgozói: téglákkal dobálták meg és vízzel spriccelték le őket, csak a kiérkező rendőrségnek sikerült véget vetnie az agressziónak.

A menhely dolgozói nem engedték be a rendőrséget a menhelyre, mert szerintük nem vétettek a törvénynek, csupán egy, a kutyák elaltatásra vonatkozó felhívásnak tettek eleget.

Florin Ghiorghiţă alpolgármester kijelentette, szopornyica fertőzési góc alakult ki a menhelyen, ezért az állategészségügyi igazgatóság kénytelen volt elrendelni az itt tartott kutyák elaltatását annak érdekében, hogy a fertőzés városszinten való elterjedését megakadályozza.
Hozzátette, áprilisban 61 kutya pusztult el a kór miatt, az utóbbi 5 napban további 30 kutya múlt ki.

A menhely alkalmazottainak agresszív viselkedése kapcsán az alpolgármester elmondta, amennyiben beigazolódnak a vádak, úgy ezek a személyek felelni fognak tetteikért.

Az önkénteseknek egyébként a 230-ból mindössze 10 kutyát sikerült kimenteniük a menhelyről.

Marius Marinescu szenátor úgy nyilatkozott, a kutyákkal kegyetlen módon végeztek, a szopornyica-járvány pedig puszta kitaláció. Hozzátette, szükség van az ügy kivizsgálására, illetve büntetőjogi eljárást helyezett kilátásba azokkal a hatóságokat képviselő személyekkel szemben, akik az ebek tömeges elpusztítását elrendelték

forrás:/transindex/
bövebben románul: Katt ide!