2011. máj.
03
  A jövőben állat nélküli állatkísérletek lesznek
Kategória: Állatvédelem - Közzétette: fidelius
beküldte: Vicus

Állatok nélküli állatkísérleteket tervez egy amerikai kutatócsoport. Amióta az európai állatkísérleteket betiltás fenyegeti, a kozmetikai cégek egyre figyelmesebben foglalkoznak az élőlényeket felhasználó tudományos kísérletek alternatív megoldásaival. Ilyen technológiai lehetőség például Jonathan Dordick professzor üvegcsipje, amit saját laboratóriumában, a Rensselaer Politechnikai Intézetben fejleszt.

A csip olyan, mint egy mikroszkópba helyezhető tárgylemez, azonban több száz olyan ponttal van felszerelve, ami emberi sejtkultúrát és enzimeket tartalmaz. A csipet úgy tervezték, hogy utánozza a lehetséges kémiai mérgekre adott emberi reakciót. Vagyis például a csip egyik üveglapján emberi májenzimek, a másik lapján pedig húgyhólyag-, máj-, vese-, szív- vagy tüdősejteket tartalmaz. Így a két csip képes reagálni a tesztelt összetevőkre. Amennyiben a sejt meghal vagy tovább burjánzik, tudni lehet majd, hogy a hatóanyag mérgező vagy sem.

Ezzel a legújabb ráncosodás elleni krémek vagy kasszasiker gyógyszerek tesztjeihez elképzelhető, hogy nem lesz szükség egerekre, patkányokra és más, halálra ítélt élőlényekre.
Douglas Clark, a berkeley-i University of California vegyészmérnöke saját cégén, a Solidus Biosciences-en keresztül szeretné forgalmazni a technológiát, már jövőre. Ezzel olcsó és hatékony alternatívát kínál az állatkísérletekre, állítja. A toxikus hatóanyagokra adott reakcióval a mesterséges állatok megmenthetnek néhány élőt. "A nap végére kevesebb tesztelt állat lesz" - fogalmazott Dordick.

Kozmetológiai kísérletek

Állatkísérletek szükségesek a kozmetológia- és gyógyszeriparban, gyakran az életmentő orvosságok hatékonysági vizsgálatainak elengedhetetlen feltételét jelentik. Ennek ellenére a közvélemény nagy mértékben megosztott az állatkísérletek megítélésében. Főként azokban az esetekben, amikor nem komoly gyógyszerek, hanem például egy új rúzsfajta kísérletei miatt halnak meg - vagy viselnek el kellemetlen mellékhatásokat - az állatok.

Az ENSZ éppen ezért 2009 márciusától be akarja tiltani a kozmetikai szerek tesztjeiben az állatok részvételét, az EU-ban pedig már be is tiltották.

Az állatkísérletek alternatívája lehet a szintetikus bőr és a számítógépes szimulációkkal levezényelt teszt is. Azonban a szakemberek szerint a kémcsőben, laboratóriumi körülmények közt végzett, "in vitro" vizsgálatok - mint a fent leírt csip például - olcsóbb és hatékonyabb megoldást jelentenek. "Nem kérdés, hogy ez a jövő stratégiája" - mondta a Yahoo-nak Dr. Alan Goldberg, Johns Hopkins egyetemen az állatkísérletek alternatíváját vizsgáló központ kutatója.

Az ellenzők szerint az állatkísérletek helyetti kémcsőtesztek nem minden helyzetben jelentenek elegendő ellenőrzést - így veszélyesebbek, mint az állatkísérletek.

forrás:/index/