:: Fórumok :: Állatvédelem :: ....ezt láttam
 
<< Előző téma | Következő téma >>
A verebeknek is a belső értékek a fontosak
Moderátorok: Erno, fidelius, Babba, crafty
Szerző Üzenet
Vicus
szo júl 02 2011, 12:37

Regisztrált tag #16
Regisztrált: sze ápr 20 2011, 05:07
Üzenetek: 103
Bécs/Budapest (MTI) - A partnerválasztásnál a verebek belső értékeket is számba vesznek, a leendő társ kiválasztásának kritériumai pedig egyénenként különböznek. Osztrák kutatók szerint a folyamatban jelentős szerepet játszik az immunrendszer genetikai háttere.

A huszadik század vége óta a veréb-kutatók egyre inkább azt az álláspontot képviselik, hogy az egyes nőstények más és más hímeket részesítenek előnyben. Azt gyanítják, hogy a megfelelő partner keresése során a fő hisztokompatibilitási komplex (Major Histocompatibility Complex, MHC) génjei befolyásolják a nőstény döntését. Az MHC génjei kulcsszerepet játszanak az immunrendszerben. A sok MHC-alléllal rendelkező partnertől származó utódok valószínűsíthetően ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, ebből eredően pedig genetikailag rátermettebbek – vélekednek a kutatók.Herbert Hoi, a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem kutatója és csapatának munkája szolgáltatja az első kísérleti bizonyítékot arra, hogy a madarak párválasztását befolyásolják az MHC-gének. A kutatás eredményei a BMC Evolutionary Biology című szaklapban jelentek meg. Hoi és kollégái a háziverebek párválasztását vizsgálták. A kísérletek során a tojóknak négy partnert ajánlottak fel, kontrollként egy tojót, valamint három hímet. A tojó kevés időt töltött a másik tojó közelében, tehát hímek iránti érdeklődése nem szociális, hanem egyértelműen szexuális jellegű volt.
A kevés MHC-alléllal rendelkező tojók olyan partnert választottak, amelynek sok ilyen allélja volt. Az elegendő MHC-allél tulajdonában lévő tojók ezzel szemben kevésbé válogattak ez alapján – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Az eredmény arra enged következtetni, hogy a madarakban működik egy olyan rendszer, amely úgymond megszámolja az egyes hímek MHC-alléljait.

Forrás: Magyar Online

Egy ideje különösen elkezdtek érdekelni a verebek, mégpedig azóta mióta még hírmondója sincs a környékünkön, pedig zöldövezetben lakom!!!
[ Módosítva szo júl 02 2011, 12:40 ]

.
Az akadályok nem törhetnek meg, hogy továbblépjek...
Vissza az elejére
Gombi
k szept 20 2011, 12:44
Regisztrált tag #17
Regisztrált: cs ápr 21 2011, 06:46
Üzenetek: 21
Nálunk is rengeteg veréb volt , jelenleg nincs . Már azok is kipusztulnak ?
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System