2010. dec.
02
  Kipufogógázból....energia ?
Kategória: Környezetvédelem - Közzétette: fidelius
Az Earth Techling zöld technológiával foglalkozó oldal értesülései szerint a projektet az amerikai energiaügyi minisztérium és a Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation – NSF) is támogatta, mintegy 1,4 millió dollárral. Az összegből a kutatóknak egy olyan termoelektromos generátor (TEG) prototípusát kell kifejlesztenie, amely a kipufogógáz hőjét energiává alakítva töltené az autó akkumulátorát, hajtaná az elektromos rendszereket, ezzel csökkentené a motorra nehezedő terhelést, ezáltal javítva a jármű üzemanyag-hatékonyságát.

A működőképes eszközök egyik kulcsa a termoelektromos hatás nevű jelenség, amelynek lényege, hogy a fémeknél a hőmérséklet emelkedésének hatására elektromos áram indukálódhat. Ehhez a kutatók rossz vezetőképességű fémeket használnak, a Purdue projetkje esetében pedig egy skutterrudit nevű ásványból készült chipet, amely kobaltból, arzénből, nikkelből és vasból tevődik össze. A rossz vezetőképességre azért van szükség, hogy a kipufogó felé eső felmelegedő oldal ne adja át túl gyorsan a hőt a hidegebb félnek.


Minél több füst jön ki, annál több energiát lehet megtakarítani

„Nem akarjuk túl gyorsan átadni a hőt a chip forró és hideg oldala között” – írta Csianfan Csu professzor, az egyetem által kiadott közleményben. „Fontos, hogy fenntartsuk a hőmérsékleti különbséget, hogy folyamatosan tudjunk áramot indukálni.”

A jelenlegi változatot egyelőre csak maximum 700 Celsius fokos gázokkal tudják használni, így a TEG-egységet a katalizátor után kell beépíteni a kipufogó-rendszerbe. Csu szerint azonban az általuk tanulmányozott anyagok között van olyan, amely magasabb hőmérsékleten is működőképes. A katalizátorokban a kiáramló gázok hőmérséklete 1000 Celsius fok fölött is lehet, ennek kihasználásával pedig további energia megtakarítását lehetne elérni.

forrás: /HVG.zöldtér.hu/


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz